Extra miljoner till Täbys skolor

Läraravtalet blev bättre än väntat. Täby skjuter nu till sex miljoner extra för löneökningen.

Eva Wittbom (Fp) kallar det ” en extraordinär åtgärd”.

Kommunen hade räknat med en ökad lönekostnad på två procent inom grundskolan. Resultatet blev ett annat.

När förhandlingarna om läraravtalet var avslutade landade löneökningen på 4,2 procent. I snitt ungefär 1 100 kronor mer per månad.

För att skolorna ska klara ökningen har Täbys barn- och grundskolenämnd beslutat att skjuta till sex miljoner kronor extra.

– Det här är en extraordinär åtgärd. Om vi inte gjort det här så hade det blivit tufft för skolorna att klara av de nya lönerna utan oförändrad verksamhet, säger Eva Wittbom (Fp), ordförande i barn- och grundskolenämnden.

Den extra pengen delas ut till skolor både i kommunal och privat regi.

Även förskolorna ska ta del av miljonerna. Christina Flack är ordförande för Lärarförbundet i Täby. Hon välkomnar beslutet.

– Det var en nödvändig åtgärd. Utan de extra pengarna hade många skolor fått svårt att finansiera löneökningarna utan att skära i andra delar av verksamheten, säger hon.

Medellönen bland Täbys grundskolelärare är idag 29 692 kronor, enligt Statstik från Lärarförbundet.

Det är drygt 800 kronor mer än snittet för länet.

Att Täbys lärare ligger högt i löneligan är inte så konstigt, tycker Christina Flack.

– Vi har många äldre lärare som gör att medellönen blir lite högre. Nivåerna ska också vara lite högre här eftersom det är dyrare att leva i Täby än i många andra kommuner. Dessutom gör Täbys lärare ett väldigt bra jobb och förtjänar bra löner.

Fakta

Lärarlöner