ANNONS

Extra mörk vinter i Vallentuna

På den lilla grusvägen ned mot Olsborgsvägen bredvid Åbybergskyrkan famlar fotgängare i kompakt mörker. Det är inte den enda mörka platsen i Vallentuna. Flera läsare berättar om trasiga lampor och kusliga passager.
ANNONS

Den 20 oktober går solen ner i Vallentuna klockan 17.26. Och för varje dag som går faller mörkret tidigare, särskilt när vi går om till vintertid på söndag och kvällsmörkret kommer en timme tidigare när klockorna ställs tillbaka.

Det ställer höga krav på offentlig belysning. Men långt ifrån överallt är det tillräckligt upplyst. Mitt i har pratat med folk från olika kommundelar som famlar i mörker.

Det är skymning och det prasslar i snåren mellan Åbybergskyrkan och sandvägen som löper mellan Olsborgsvägen och Bergvägen.

– Hade det varit helt mörkt hade jag sprungit. Jag har alltid sagt att den här vägen borde vara belyst. Alla går den, säger Anna Fahlstedt, Rickebybo.

När det är mörkt här är det riktigt svart. Anna Fahlstedt brukar lysa sig fram med mobilen.

Även en bit upp i området är det mörkt vid den kommunalt ägda lekparken. Bredvid lekparken går en flitigt använd gångstig. Nattetid är den mörk.

Kenneth Holm, driftsingenjör på Vallentuna kommun, säger att man har Rickebyområdet under lupp.

– Förmodligen har de inte varit gångvägar från början utan har uppstått spontant, då har man inte tänkt in belysning. Frågan om gångstigen uppe i Rickeby har vi på bordet och vägen ner mot centrum kan vi titta på, säger han.

I centrum har man länge dragits med trasiga lampor som inte lagas. Just nu är runt 40 lampor trasiga enligt centrumbon Jan Ekerberg.

ANNONS

Kommunen har ett avtal med Elverket som ska laga lampor. Men i avtalet finns inget som säger hur fort de ska lagas.

– Vi strävar efter att det ska vara så litet trasigt som möjligt. Men centrum är litet speciellt eftersom det är många olika ägare till belysningen – bostadsrättsföreningar, centrumägaren Fast partner och SL, säger Kenneth Holm.

Det byggs i Kragstalund och det ha gjort belysningen på gångvägen längs spåret mot Täby Kyrkby svajig. Trots att den lagats har den gått sönder på nytt. Dessutom skymmer växtlighet armaturerna och gör belysningen skum mörka höstkvällar.

– Det är en ganska otrygg känsla. Min dotter som är 12 år väljer ibland att gå över den obevakade delen av spåret där det är ljusare, säger Lotten Wahledow.

Här känner kommunen till de tekniska problemen och jobbar på en lösning.

Fakta

Kommunen äger 6 500 lampor

Vallentuna kommun är ansvarig för 6 500 ljuspunkter. Just nu håller 2 300 av dessa på att bytas ut till ledlampor.

Förra året antogs ett belysningsprogram av kommunen. Enligt detta ska belysningen skapa trygghet, vara miljövänlig och estetsikt tilltalande. Fast programmet tillämpas främst när nya områden byggs.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.