Extra poliser ska skapa trygghet

”Det är inte ett område som jag vill fostra barn i, men jag har inget val”, säger mamman vars söner blivit utsatta för ett rån och två rånförsök.
”Det är inte ett område som jag vill fostra barn i, men jag har inget val”, säger mamman vars söner blivit utsatta för ett rån och två rånförsök.
Lottas söner har blivit utsatta för tre rånförsök på mindre än ett år.

– Det är inte ett område som jag vill fostra barn i, men jag har inget val, säger hon.

Men nu ska poliser på plats göra Rågsved och Hagsätra tryggare.

Närpolisen frågade allmänheten på sin Facebooksida vad de ville se mer av i stadsdelen. Det blev en lång tråd där flera personer tog upp att de kände sig otrygga i Hagsätra och Rågsved.

Bland annat har områdena periodvis drabbats av många rån.

Lottas söner har blivit utsatta för två rånförsök och ett rån på mindre än ett år. Det senaste var för några veckor sedan.

Hennes 17-årige son gick ner till Hagsätra centrum vid halv tio­tiden på kvällen. Då ska två pojkar i 13–14-årsåldern kommit fram, slagit honom och krävt att han skulle ge dem mobilen.

– Men han blev arg, slog tillbaka och sprang hem. Jag fick övertala honom att polisanmäla, han tycker inte att det är någon idé, berättar Lotta.

Hans äldre bror blev rånad på t-banestationen i Rågsved, men ärendet lades ner kort därpå.

– Min yngste son som är 14 vågar inte gå hem själv när det är mörkt ute, även om det är på eftermiddagen, säger hon.

Lotta arbetar själv inom vården och kommer ofta hem sent.

– Det är obehagligt. Man gör hela tiden en risk­bedömning. Om jag ser ungdomar längre fram byter jag sida av vägen. Ibland följer några efter mig, men då säger jag till och de droppar av.

Lotta trivs jättebra i bostadsområdet, men tycker att det är obehagligt runt Hagsätra centrum, vid skolan och Rågsveds tunnelbana.

– Det skulle behövas fler poliser här rent fysiskt. De kör igenom med bilarna men det hjälper inte.

Men i höst ska polisen storsatsa i området.

– Folk känner sig otrygga i Hagsätra och Rågsved. Det är något vi tar på allvar och kommer att prioritera, säger Susanne Wikland, lokalområdeschef, och fortsätter:

– Vi kommer att göra en satsning med många fler synliga poliser i området. Jag håller just nu på att rekrytera.

10–15 poliser ska vara stationerade i området. När det tidigare fanns ett poliskontor där var det bara en handfull poliser på plats.

– Vi får lyssna på vad medborgarna önskar. Vi använder inte längre begreppet kvarterspoliser, men poliserna ska vara där väldigt mycket, säger Susanne Wikland.

Agneta Stenborg, chef för fältassistenterna i Enskede-Årsta-Vantör känner dock inte igen sig i bilden.

– Att ungdomar hänger i klasar runt tunnelbanan är inget nytt under solen. Men jag tycker att sommaren har varit lugn och det har inte hänt något särskilt, säger hon.

Min yngste som är 14 vågar inte gå hem själv när det är mörkt ute, även om det är på eftermiddagen.Lotta

Fakta

Antal personrån har minskat något

Polisen ökar närvaron i Hagsätra och Rågsved. Enligt statistiken har antalet anmälda personrån minskat något de senaste åren. Under januari–­augusti i år anmäldes 20 rån, 2014 anmäldes 23 samma period , 2013 var det 26.Källa: Polisen och BRÅ