ANNONS

Skippad extraklass ger rekordmånga reserver till Hersby gymnasium

Christinaskolan har ansökt om att få starta ett fristående gymnasium på Lidingö.
Christinaskolan har ansökt om att få starta ett fristående gymnasium på Lidingö.
Fler än någonsin står på reservlistan till Hersby gymnasium.
En anledning är att skolan erbjuder färre platser än förra året då en extra klass klämdes in.
– Nu behövs det fler gymnasieplatser och en utbyggnad av Hersby är ett alternativ som fortfarande är aktuellt, säger Amelie Tarschys Ingre (L).
ANNONS

När Gymnasieantagningen Storstockholm var färdig med sin slutgiltiga antagning till gymnasiet 1 juli stod det klart att fler än någonsin står på reservplats till någon av utbildningarna på Herby gymnasium.

Det är bra att Hersby är en populär gymnasieskola

Amelie Tarschys Ingre (L)

397 stod på reservplats första juli i år jämfört med 304 förra året. Detta enligt statistik från Storstockholms Gymnasieantagning. Då bör dock noteras att en person kan stå på kö till flera olika platser.

Kolla alla siffror här: Slutlig antagning till Hersby 2019.

Kolla alla siffror här: Slutlig antagning till Hersby 2018.

Extra klass skippades

En bidragande orsak är att Hersby gymnasium erbjuder färre platser i årskurs ett i år än förra året, då man satte in en extra klass i den årskull som börjar tvåan den här hösten. I år bedömdes att man inte hade plats för en extra klass i årskurs ett, vilket innebär 24 platser färre platser i ettan i år.

– Det här drabbar elever som inte har toppbetyg, det är kanske de som framförallt behöver en nära och lättillgänglig skola, säger Patrik Buddgård (C), gruppledare.

ANNONS

Patrik Buddgård, (C), vill se fler gymnasieplatser på Lidingö.

Risken: långpendling

Risken, menar Buddgård, är att dessa få pendla långt, då det ofta är lika höga eller ännu högre intagningspoäng till innerstadsskolorna, som ligger närmast.

Centerpartiet skyller bristen på gymnasieplatser på den förra politiska majoriteten.

– Moderatstyret har skapat platsbristen genom nedläggningen av Gångsätra gymnasium, säger Patrik Buddgård.

Men utbildningsnämndens ordförande, Amelie Tarschys Ingre (L),  försvarar det gamla beslutet.

– Det är bra att Hersby är en populär gymnasieskola som många elever vill gå på. Tidigare hade vi två halvfulla gymnasieskolor där eleverna inte ville gå i tillräckligt stor utsträckning, säger hon.

Utbyggnad av Hersby inte uteslutet

2013 slogs Hersby och Gångsätra gymnasium ihop av ekonomiska skäl och flyttade in i Hersbys lokaler – med platsbrist för gymnasieelever på Lidingö som följd.  Nu har fristående Christinaskolan ansökt om att får starta gymnasium i de lokaler där Gångsätra gymnasium låg.

Amelie Tarschys Ingre (L), Lidingö. Foto: Anna Z EK

– Det behövs fler gymnasieplatser och en utbyggnad av Hersby är ett alternativ som fortfarande är aktuellt. Under våren fick vi dock indikationer på att Christinaskolan ville öppna gymnasium på Lidingö vilket skulle bidra med fler gymnasieplatser och påverka behovet av gymnasieplatser på Hersby, säger Amelie Tarschys Ingre (L), ordförande i Utbildningsnämnden.