ANNONS

Här extraknäcker eleverna på äldreboendet

X
Mariella Wiberg, 15 år, hjälper Lennart till hans plats.
Efter filmvisningen blev det bingo.
Efter filmvisningen blev det bingo.
Mariella Wiberg och Vanessa Kvamme i samtal med Lennart.
Mariella Wiberg och Vanessa Kvamme i samtal med Lennart.
Mitt i Söderort fick vara med när extrajobbande skolelever från bland annat Farsta och Hökarängen ordnade filmvisning och bingo på äldreboendet Villa Tärnö i Larsboda.
ANNONS

I vanliga fall brukar de komma på lördagar  och söndagar. Men när det är sportlov blir det tisdagsbesök hos de äldre på Villa Tärnö. Sex unga som i vanliga fall går i skolan ordnar filmvisning och bingo i det nybyggda äldreboendet.

”De flesta brukar bli glada när vi kommer”.

Vanessa Kvamme, 15 år

För 15-åriga Farstabon Vanessa Kvamme är det första jobbet. Hon började i september och brukar jobba nästan varje helg.

– Jag fick ett tips av en kompis och min mamma tyckte det var en bra idé. De flesta brukar bli glada när vi kommer och det händer att de känner igen en.

Företaget heter Ung Omsorg, samarbetar med omkring 100 äldreboenden i landet och har cirka 900 anställda. Benjamin Kainz, som var med och grundade företaget just efter att han själv tagit studenten, berättar om konceptet:

– Jag hade själv anhöriga på äldreboenden men hade inte möjlighet att besöka dem mer än ett par gånger per år.  Jag såg att många äldre inte hade några närstående och tänkte samtidigt att det här kunde var ett bra sätt för unga att komma in på arbetsmarknaden, förklarar han.

”Som en ersättning för närstående”

I sällskapsrummet står stolar uppställda framför en liten filmduk. En handfull äldre kommer in och får hjälp till sina platser av ungdomarna. Snart rullar filmen igång, det är Tintin. Åskådarna tittar intresserat under tystnad.

– Tanken är inte att vi ska ersätta personalen eller göra några av deras uppgifter. De här besöken ska man se som en bonus, som en ersättning för närstående som inte kan komma hit, betonar Benjamin Kainz.

På Villa Tärnö finns 75 boendeplatser på åtta olika avdelningar.

ANNONS

– Vi brukar också ordna också aktiviteter men det här är en extra guldkant. Man märker att de boende blir glada, säger Olivia Radojkovic, enhetschef och sjuksköterska på Villa Tärnö som drivs av vårdföretaget Vardaga, tidigare Carema.

”Bakning? Jag?”

Efter filmen sätter sig Lennart, en pratsam man i rutig skjorta, vid bordet tillsammans med Vanessa Kvamme och Mariella Wiberg. Han berättar om sin familj, när han är född och om sitt gamla jobb som rörmokare. Mariella frågar vilken aktivitet han brukar gilla, bingo eller kanske bakning?

– Bakning? Jag? Nej, spela bingo låter mer troligt, säger han.

Och bingo blir det efter en stund. Emelie från Handen peppar en äldre man på kortsidan av bordet, när han sakta fyller i brickan med pennan.

– 59, titta där, den har vi!

Mitt i:s reporter frågar Lennart vad han tycker om mötet mellan unga och gamla.

– Jag tycker det är bra! Men du räknar väl inte mej till de unga, skämtar han och skrattar.