ANNONS

Inga extraresurser till unga på Lidingö

Lidingö stad väljer att inte sätta in några extra resurser för att möta barn och unga i skolan och på fritidsgårdar efter terrordådet.
– Bilden vi har nu är att det inte har varit ett stort behov, säger Anette Burman, tf chef på kultur- och lärandeförvaltningen.
ANNONS

Fredag klockan 14.53, en tid då många elever redan gått på påsklov, körde en lastbil in i folkmassan på Drottninggatan i Stockholm. En som var där är 12-åriga Leon Pope från Lidingö, som kastade sig undan lastbilen i sista sekunden.

– Hemma på kvällen sen såg jag filmer på när lastbilen körde, men det kändes som att det hänt någon annanstans. Jag kunde liksom inte fatta, berättade han för Mitt i under helgen.

Läs mer: Leon kastade sig undan lastbilen

Alla elever får möjlighet att prata med kurator

Skolorna på Lidingö är stängda under påsklovet. När de öppnar igen på tisdag finns inga planer från kommunen att göra något särskilt för att stötta.

– Att bemöta elever i olika situationer är en naturlig del av arbetet i skolan. Skolorna är väldigt duktiga, de kan möta elever i kris, säger Anette Burman, tf chef för kultur- och lärandeförvaltningen.

Hon säger att förvaltningen har stort förtroende för de enskilda verksamheterna, men att elevhälsoteam med bland annat kuratorer och specialpedagoger kommer att vara beredda. Alla elever ska få en möjlighet att prata med en kurator, säger Anette Burman.

– Skolan är dit ungdomarna vänder sig i första hand. Personalen kommer att vara extra lyhörda och observanta, men det är upp till varje rektor att välja hur de första timmarna ska organiseras.

Bilder på dödsoffer sprids på sociala medier

På sociala medier sprids bilder från attacken och på dödsoffren.

– Det finns barn som kan ha sett saker, tyvärr har vi varit med om det tidigare, säger Anette Burman.

ANNONS

Under påsklovet har fritidsgårdarna på ön har öppet som planerat. De aktiviteter som bestämts innan kommer också att genomföras.

– Vi har haft en tät dialog om vi ska göra det eller inte, men har kommit överens med fritidsledarna att vi ska genomföra alla aktiviteter, säger Anette Burman.

Personalen förberedd på frågor

Däremot har personalen förberetts på att vara extra uppmärksamma på barn och unga som känner sig oroliga eller har frågor efter terrordådet.

– Vi har säkerställt att alla pedagoger och fritidsledare som möter alla ungdomar och barn att vara extra lyhörda, säger Anette Burman.

Avdelningschefen för fritidsgårdarna, Carina Hedström, upplever att det inte har varit något stort behov av extra stöd på fritidsgårdarna.

– Vi har haft en tyst minut, klockan 12 i måndags. Det är mycket frågor och man pratar mycket, men sedan leker man vidare.

Fakta

Hit kan du vända dig

  • Landstinget har tillsammans med Stockholms stad öppnat ett krisstödscentrum på Hantverkargatan 3B. Telefonnummer: 08-508 40 000.
  • Bris har information om hur föräldrar kan prata med barn som du kan läsa här.
  • Bris vuxentelefon: 0771 50 50 50.
  • Bris stödtelefon för barn: 116 111. Telefonen är öppen alla dagar kl 14–21. Samtalet är gratis och du får vara anonym.