Extremcyklaren som ställer ut

En stund av frid på en magisk plats. Bilden är tagen med ett fisheyeobjektiv från en hög stubbe med kameran sträckt över huvudet.
En stund av frid på en magisk plats. Bilden är tagen med ett fisheyeobjektiv från en hög stubbe med kameran sträckt över huvudet.
Full fart, full fokus och underskön natur.

Sådana är bilderna som Vallentunafotografen Bengt Luthman ställer ut i sin första helt egna utställning.

– Jag vill att man ska bli sugen på att göra det som görs på bilden. Jag vill förmedla känslan av att vilja ut och göra det själv, säger Bengt Luthman, fotograf från södra Vallentuna som förra helgen hade vernissage för sin första separatutställning.

Utställningen visas inte på ett museum eller ett galleri utan är hängd på sport- och äventyrsbutiken Add Nature, i Stockholm.

– Jag når den publik som jag vill nå. Det är de outdoorintresserade som får ut något av att se de här bilderna, säger Bengt Luthman.

Bengt Luthman är själv en passionerad friluftsmänniska och mountainbikecyklist.

– Jag kommer från en frilufsinriktad familj. Jag har åkt mycket skidor, vandrat. När jag blev litet äldre var det min storebror som fick in mig på mer fartfyllda grejor, säger han.

Slalom blev offpiståkning och cykling blev mountainbike. Roligare och mer adrenalin. I tonåren vaknade också Bengt Luthmans fotointresse, att ta med sig kameran ut och föreviga sina egna och vännernas konster blev naturligt.

Bilderna i den här utställningen visar kontrasten mellan cyklistens fart och fokus och den fridfulla skogsmiljö som flera av cyklisterna på bilderna befinner sig i.

Något som avspeglar hans egen känsla för sporten.

– Det härliga är adrenalinet och att få in ett flow. Man tänker inte på något annat än stigen framför sig. Man stänger av allt och har bara fokus som är där och då.

Fakta

Cykeltips

Det finns flera ställen i centrala Vallentuna som funkar finfint för mountainbike.

I Uthamra finns flera lättillgängliga stigar.

Karlbergsskogen är full av stigar och små stup.

Bällstaberget – skogen mellan bostadsområdet och Gävsjövägen.

Källa: Bengt Luthman