”Extremister har inget att göra i våra lokaler”

Arkivbild:
Arkivbild:
I går kunde Mitt i berätta att medborgarhuset i Alvik av misstag hyrts ut till högerextremister.
Det har fått vice ordförande vid rådet för mänskliga rättigheter i Stockholm stad att reagera kraftigt.
– Jag är djupt förfärad över detta, säger Cecilia Brinck (M).

I går rapporterade Mitt i att medborgarhuset i Alvik hyrdes ut till ett högerextremt event arrangerat av organisationen Motpol. Personer som befann sig i huset blev illa till mods och en grupp som var där för att dansa kände sig oroliga över att behöva dela lokaler med personer med hakkors intatuerade på halsen.

Det skulle visa sig att föreståndaren för lokalen, som förvaltas av föreningen Kulturhuset på uppdrag av Stockholm stad, inte hade kollat upp vilka som hyrde.

– Allt hände väldigt hastigt och jag såg det som en bra intäkt. Jag kollade aldrig upp vem det var, sade Kulturhusets föreståndare till Mitt i.

Mycket bekymmersamt, menar vice ordförande vid rådet för mänskliga rättigheter i Stockholm stad.

– Staden, men också verksamheter som arbetar på uppdrag av staden, ska ha som praxis att se till att inga extremister har något att göra i våra lokaler, säger Cecilia Brinck (M), oppositionsborgarråd och vice ordförande i rådet för mänskliga rättigheter, och fortsätter:

– En verksamhet som drivs på uppdrag av staden måste givetvis följa de riktlinjer som finns. Då kan man inte hyra ut till organisationer med antidemokratisk inriktning.

Föreningen Alviks kulturhus driver sedan 2013 verksamheten vid samlingslokalerna i Alviks medborgarhus, på uppdrag av kulturförvaltningen.

På kulturförvaltningen menar man att det är olyckligt att föreningen råkat hyra ut till högerextremister, men samtidigt påpekar man att förvaltningen ska vara försiktig med att gå in och styra i andras verksamhet.

– Kulturhuset har sökt stöd från oss under en längre tid och bedriver sedan länge en väletablerad, demokratisk plats i medborgarhuset. De gör vanligtvis ett jättebra arbete, så det är givetvis olyckligt om de råkat hyra ut till en grupp som är odemokratisk, säger Patrik Liljegren på kulturförvaltningen.

Hur kontrollerar ni att de föreningar som är verksamma i lokaler som ägs av Stockholms stad sköter sig?

– Den självstyrande princip som finns nu är bra, och vår målsättning är att hålla en armlängds avstånd och inte lägga oss i Medborgarhusets verksamhet. Men samtidigt har jag svårt att se att någon som skulle bedriva odemokratisk verksamhet i längden skulle få något ekonomiskt stöd av oss, säger han, och tillägger.

– I det här fallet utgår jag dock från att det hela var ett misstag.