ANNONS

Extremt få villor till salu i Farsta

Sköndal är ett område på rejäl uppgång, tror mäklaren Robin Ström, som har sitt kontor i området. En förklaring menar han är förbättrade kommunikationer genom direktbussen till Gullmarsplan.
Sköndal är ett område på rejäl uppgång, tror mäklaren Robin Ström, som har sitt kontor i området. En förklaring menar han är förbättrade kommunikationer genom direktbussen till Gullmarsplan.
Det har varit ovanligt få villor till salu i Farsta under hösten och många av objekten har sålts före visning.

– Utbudet har varit extremt litet, konstaterar Jan Liljeqvist, mäklare hos Svensk fastighetsförmedling i Farsta.
ANNONS

Under hösten har det varit ovanligt få villor till salu i Farsta, Sköndal, Hökarängen, Gubbängen, Svedmyra och Fagersjö vittnar flera mäklare som Lokaltidningen Mitt i pratat med.

Enligt statistik från Hemnet har 43 villor i Farsta stadsdelsområde varit till salu från september till december i år, jämfört med 62 stycken under samma period 2012.

Vad det beror på är enligt mäklarna svårt att säga. Men en förklaring tror Robin Ström, mäklare hos Notar i Sköndal, är att banken vill att köparna ska ha sålt sitt nuvarande boende innan de köper nytt.

– Banken ser inte gärna att man har två bostäder, säger han.

Av de få villor som kommer ut till försäljning är det dessutom många som säljs innan visning.

– Vi brukar uppmana säljaren att ha is i magen och vänta till efter visningarna, men många gör inte det. Som läget ser ut nu är det en bekväm marknad för både köpare och säljare att göra affär på, säger Jan Liljeqvist, mäklare vid Svensk fastighetsförmedling i Farsta.

Men trots att det är färre objekt till salu har det överlag inte varit fler personer på visningarna.

– I samband med att acceptpris etablerat sig på marknaden har också antalet personer som går på visningarna minskat. Tidigare kom kanske tio som bara var nyfikna och fem som var potentiella köpare. Nu är det generellt de fem som är potentiella köpare som kommer, säger Robin Ström.

trots färre spekulanter fortsätter priserna att stiga. Främst är det Tallkrogen som blivit allt dyrare, men mäklarna har också märkt av en stadig uppgång på priserna generellt – men det finns undantag.

ANNONS

– För exempelvis Fagersjö är intresset fortfarande relativt svalt, säger Jan Liljeqvist.

Sköndal är å andra sidan enligt Robin Ström ett område på rejäl uppgång. Jan Liljeqvist stämmer in samtidigt som han menar att uppgången i området inte riktigt tagit fart så mycket som han hade trott.

– När området Lilla Sköndal byggdes hoppades man på ett rejält lyft, men det kom av sig lite när nästa etapp sköts på framtiden. Men jag tror att det är ett område som många går och väntar på.

Som läget ser ut nu är det en bekväm marknad för både köpare och säljare.Jan Liljeqvist, mäklare

Fakta

70 kvadrat kostar 4,6 miljoner kronor

ANNONS