Extremt torrt – eldning förbjuds i hela länet

Arkivbild.
Arkivbild.
Det är väldigt torrt i skog och mark och från och med idag råder eldningsförbud i hela länet. Under torsdagseftermiddagen utbröt en skogsbrand i Huddinge kommun som ännu inte är släckt.

Vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen utbröt en skogsbrand i skogen nära Gladö kvarn i Huddinge kommun. Ett fem hektar stort område är påverkat, vilket motsvarar en yta av tio fotbollsplaner.

Det brinner fortfarande men är under kontroll. Ett 20-tal brandmän jobbar med släckningsarbetet.

– Det ligger eländigt till så det har varit svårt att ta sig dit. Men vi har ringat in elden så att den inte kan komma någonstans, säger Patrick Johansson operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Boende i både Huddinge och Haninge kommuner kan känna brandlukt under dagen. Släckningsarbetet väntas vara klart till kvällen eller senast lördag morgon.

– Vi får se hur pass bra det går, om vi kan avsluta till kvällen eller ha bevakning under natten också, säger Patrick Johansson.

Utfärdar eldningsförbud

På fredagsförmiddagen valde länsstyrelsen i Stockholms län att utfärda ett eldningsförbud för hela länet då det är torrt och råder hög brandrisk i skog och mark i hela Stockholm.

Förbudet gäller tills vidare och grillning är bara tillåten i grillar eller på särskilt iordningsställda grillplatser där det inte finns någon risk för spridning av en eld.

Enligt SMHI:s prognoser kommer det vara fortsatt torrt fram till minst mitten av nästa vecka.

– Det är så långt vi kan se, det beror på att det inte ska komma massa regn, säger Berndt Möller som är meteorolog på SMHI.

Om prognosen stämmer väntas nederbörd på torsdag, men det är för långt fram för att säga säkert. Och det krävs ett rejält regn för att på allvar påverka brandrisken.

– Om det bara kommer lite regnskurar kan det minska just den dagen och sedan ökar det igen för det är så pass torrt i marken. Det behövs riktigt rotröta för att det ska stå sig en längre period, säger Berndt Möller.