Extremt torrt i juli i Stockholm

De unga magnoliaträden på Gröndalsvägen har torkat under den torra sommaren.
De unga magnoliaträden på Gröndalsvägen har torkat under den torra sommaren.
Juli månad har varit extremt torr i Stockholm.
Många bönder tvingas slakta djur i förtid eftersom betet inte växer, och Stockholms stad har ökat bevattningen rejält.
Men tack vare Mälaren har de flesta hushåll i länet god tillgång till vatten.

I juli månad föll 25-50 procent mindre regn än vanligt i Stockholm.

– Det har varit extremt torrt. Juli är normalt en av de regnrikaste månaderna på året, så det har en stor påverkan på växtligheten, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Men brist på regn är inte nödvändigtvis detsamma som fint väder. Vädret i norra Europa har snarare dominerats av lågtryck, men nederbörden har fallit på andra håll, förklarar Lisa Frost.

Otur med vädret

– Det är ren otur, det är den enkla förklaringen. I sydligaste Sverige har det varit ganska normala nivåer, och i norra Norrland har nivåerna legat på upp emot 200 procent av det normala, säger hon.

Den torra sommaren har slagit hårt mot många jordbruk i länet. Värst drabbade är köttbönderna som inte har tillräckligt med bete till djuren.

– Jag har pratat med många lantbrukare och det är väldigt besvärligt just nu. Vallen växer inte, och då får de ta foder från vinterförrådet, säger Per Pettersson, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund region Mälardalen.

Tvingas slakta djuren

Att köpa in extra foder slår mot ekonomin för många bönder – i den mån det över huvud taget går att få tag på.

– De som kör ekologiskt får det tufft, det är inte säkert att det går att få tag på foder. Jag vet att många söker dispens hos KRAV för att få använda konventionellt foder, säger Per Pettersson.

Foderbristen kan få många att slakta i förtid, befarar Per Pettersson. Och med detta följer ytterligare ett problem.

– Det är kö till slakterierna. Jag har pratat med folk som vill slakta nu, men de får vänta till oktober, berättar Per Pettersson.

”Det är kö till slakterierna”

Per Pettersson, LRF

Torkan har även satt sina spår i de mer centrala delarna av länet.

Stockholms stad tvingats sätta in extra bevattning på flera håll – både genom att öka frekvensen och genom att vattna sådant som normalt klarar sig på det som vädrets makter har att erbjuda.

Nyplanterade träd riskerar att dö

– Vi har ökat bevattningen ordentligt, så pass torrt är det, säger Ola Eriksson, kommunikatör på trafikkontoret.

Fokus ligger på gatuträd och finplanteringar, till exempel i Kungsträdgården och Berzelii Park.

Ett annat exempel är ett antal unga magnoliaträd i Gröndal i södra Stockholm. De planterades för mer än två år sedan och bör därmed klara sig på regnvatten, men i sommar har stora delar av lövverket torkat.

– Det är för tidigt att säga om det här är växtlighet som kommer behöva ersättas, det är en bedömning vi får göra till nästa år, säger Ola Eriksson och uppmanar alla som ser uttorkade träd att anmäla detta till staden.


Tack vare Mälaren har de flesta kommuner i länet god tillgång till vatten.


Efter den torra sommaren är grundvattennivåerna i länet ovanligt låga.

Nykvarn och Södertälje, som försörjs med dricksvatten från grundvatten, har infört bevattningsförbud. Och på Värmdö, där hälften av dricksvattenbehovet kommer från grundvatten, uppmanar kommunen till sparsamhet.

För majoriteten av länets kommuner, som försörjs med vatten från Mälaren, och de hushåll som är anslutna till kommunalt v/a, är tillgången på vatten dock oförändrad.