Få av Väsbybornas idéer blir verklighet

En osandad pulkafil, ett astronomiskt observatorium eller skoterpark. Sedan 2012 har kommunen fått in 58 medborgarförslag – men endast sex har fått genomslag.

Alla som är folkbokförda i Väsby kan väcka ärenden i kommunfullmäktige genom att lämna in medborgarförslag. Men vill du få igenom dina idéer är det bäst att de handlar om trafiksäkerhet eller byggen.

Sedan 2012 har endast sex medborgarförslag gått igenom. Fyra av dem handlar om mindre trafiksäkerhetsåtgärder som exempelvis att bygga en refug. Ett om att avstycka mark och ett om att skolmaten ska lagas på plats.

– Kommunen pratar ofta om att de är kreativa men det är sällan man träffar medborgare som tycker att det är så. Folk vet ju hur svårt det är att få igenom förslag så de flesta försöker inte ens, säger Julian Holmlund, tidigare engagerad i föreningen Medskapa Väsby som jobbat för ett ökat medborgarinflytande.

Föreningen står för ett av de 58 medborgarförslagen, men deras förslag är mycket omfattande och innehåller i sig 52 idéer. Några av förslagen är att bygga en skoterpark, ha ljudinstallationer utomhus och att låta människor bygga vad de vill inom ett visst område.

Men viktigast av allt tycker Julian Holmlund det är att ge människor tillgång till lokaler där de kan träffas utan att betala något.

– Här i Väsby finns absolut ingenting att göra på kvällarna förutom de lokala pubarna. Sverige har en lång vinter och vi behöver platser inomhus där människor ska träffas utan att det kostar pengar.

Kommunalrådet Roland Storm, (Väsbys bästa) majoritetens talesperson för medborgarfrågor, säger att han har svårt att svara på om för få förslag fått gehör eftersom de nyligen tillträtt.

– De har ju väldigt skiftande karaktär och man måste titta på varje förslag för sig.

Trots att så få förslag gått igenom tycker han att medborgarna ska fortsätta engagera sig.

– Det är ett utmärkt sätt för oss att få tips och idéer. Även om något inte genomförs direkt så kanske vi kan förverkliga det längre fram. Man skulle vilja ha en budget avsatt för att genomföra medborgarförslag.

Kommer ni att avsätta en budget för det?

– Det är inga beslut fattade, men vi tittar på det.

Fakta

Några förslag som fått nej:

Laglig graffitivägg

Osandad pulkafil på cykelbanor

Ljudinstallation utomhus

Drive-in bio

Serietidnings- och brädspelskafé

Längre öppettider på fritidsgårdar

Loppmarknad

Källa: Väsby kommun