Få barnvakter vill jobba på Lidingö

De Lidingöfamiljer som söker barnpassning till hösten kan få det tufft.

Väntelistan är rekord­lång, och flera barnvaktsföretag har svårt att hitta personal som vill jobba på Lidingö.

– Problemet är att Lidingö är så svårbemannat. Många av våra barnvakter pluggar inne i stan, och tycker att det är skönt om jobbet är i närheten. Många tar sig helst inte ut till Lidingö, säger Robert Bällstav, kommunikationsansvarig på barnpassningsföretaget nanny.nu.

Det är inte det enda barnpassningsföretaget som har problem att hitta personal till Lidingöfamiljer. Vid en rundringning uppger både Nannyakuten och Kids Connection att även de har problem att locka folk att jobba på ön, även om Kids Connection tycker att problemet är generellt.

Och samtidigt som det råder brist på barnvakter som bor på Lidingö – eller kan tänka sig att jobba här – är behovet skriande.

– Lidingö har det femte högsta söktrycket i länet. Men på listan över kommuner där det är svårast att hitta barnvakter är Lidingö på första plats. Nu har vi en väntelista på nästan 35 Lidingöfamiljer. Det är rekordmånga, sådant tryck har det inte varit där innan, säger Robert Bällstav.

Barnpassningsföretagens frammarsch började i och med att rut-avdraget infördes. Skattesubventionerade tjänster är fortfarande relativt ovanligt i landet i stort, men populärt bland Stockholmskommuner med många höginkomsttagare.

Lidingö är inget undantag. Fram till den 2 juli i år hade Lidingöborna hunnit få skattereduktion för rut-tjänster för nästan 29 miljoner. Det gör att de senaste årens trend med ökande rut-avdrag på ser ut att hålla i sig. Under hela 2010 fick Lidingöborna rut-avdrag för totalt drygt 25 miljoner kronor, förra året låg den siffran på över 47 miljoner.

Fakta

Här vill många ha hjälp

Enligt en sammanställning som barnpassningsföretaget nanny.nu har gjort placerar sig Lidingö på femte plats över de ställen i Stockholms län där flest vill ha hjälp med barnpassning.

Innerstan dominerar fortfarande, följt av Bromma, Sollentuna och Täby.