Få flickor kommer till fritidsgårdarna

På Qben är ungefär 40 procent av besökarna flickor, vilket är högre än snittet. Här hälsar Julia Svelander och Linnea Broberg på ledaren Tony Weseth.­
På Qben är ungefär 40 procent av besökarna flickor, vilket är högre än snittet. Här hälsar Julia Svelander och Linnea Broberg på ledaren Tony Weseth.­
Sollentuna satsar mest pengar i länet på fritidsgårdsverksamhet.

Trots det har gårdarna svårt att locka ungdomar – och framförallt flickor.

Det visar en granskning som har gjorts under våren.­

När Lokaltidningen Mitt i besöker Qben i Häggvik är inte en enda ungdom där. I de stora lokalerna står två ensamma fritidsledare. Så brukar det dock inte se ut, enligt­ ledarna Tony Weseth och Dick Rödin­ Söderström.

– Så här är det nästan aldrig. Vissa kvällar har vi fem–tio besökare, men andra har vi 30–40. Det är dock väldigt koncentrerat till fredagar, säger Tony Weseth.

I våras granskade sociologen Linda­ Lengheden Sollentunas fritidsgårdsverksamhet. Utifrån hennes­ resultat är det ändå en talande­ syn vi möts av på Qben.

– Alla kommuner jag känner till har samma problem, att fritidsgårdarna har svårt att locka ungdomar överlag, och framför allt tjejer, säger hon.

Det normala är att fördelningen ligger runt 70 procent pojkar och 30 procent flickor. I Sollentuna är snittet ytterligare något lägre.

– När man ser till enskilda verksamheter är vissa extremt grabbdominerade. I Sollentuna finns flera fritidsgårdar dit nästan bara killar går, säger Linda Lengheden.

Hon menar att en orsak kan vara innehållet i verksamheterna. Som exempel nämner hon en fritidsgård i en annan kommun, där helg­aktiviteterna var tv-spelsturnering, idrottsturnering, LAN och lajv.

– Där är väl lajv mest köns­neutralt, annars är det väldigt typiskt­ grabbiga aktiviteter. Då är det också självklart att det mest är grabbar som kommer dit.

När Mitt i har varit på Qben i en halvtimme ringer ledarna dit ungdomar som kan prata med oss. Då får vi veta att Julia Svelander och Linnea Broberg, båda 16, tycker att ledarna är viktigast för att de ska vilja besöka gården.

– Bra ledare är viktigare än aktiviteter. Om ledarna inte är bra vill man inte gå på aktiviteterna heller, säger Linnea Broberg.

Trots kritiken är det ändå något­ positivt som får Sollentuna att sticka ut i granskningen.

– Satelliten är ett flaggskepp. De har som ambition att erbjuda bredd i sina aktiviteter och det har gett bra resultat. De har många riktade satsningar och är bra på att skapa mångsidiga evenemang, då blir det också jämnare köns­fördelning. Precis så tycker jag att fritidsverksamheten ska jobba i dag för att locka besökare från flera olika grupper, säger Linda Lengheden.

Mitt i har sökt ansvariga politiker­ och tjänstemän.

Fritidsgårdarna har svårt att locka ­ungdomar överlag, och framför allt ­tjejer.Linda Lengheden

Fakta

72 procent pojkar på kvällarna

Linda Lengheden besökte fritidsgårdarnas kvällsverksamhet (18.00–00.00) 60 gånger under våren.

Vid de tillfällena besökte sammanlagt 710 ungdomar gårdarna. Det ger ett snitt på 11,8 besökare per kväll.

Av 710 besökare var 199, eller 28 procent, flickor. Det ger ett snitt på 3,3 per tillfälle.

Om man räknar bort Arena Satelliten­ ur statistiken blir snitten i stället 7,5 besökare per kväll, varav 1,4 var flickor.