ANNONS

Kameror ska stoppa dödsfall och förseningar

I slutet av nästa år sätter Trafikverket upp kameror vid Upplands Väsby station för att förhindra dödsfall.
I slutet av nästa år sätter Trafikverket upp kameror vid Upplands Väsby station för att förhindra dödsfall.
Vid Upplands Väsby station sker flest självmord i länet.

Trafikverket har länge pratat om att sätta upp kameror för att stoppa dödsfallen och nu är det klart – de sätts upp nästa år.
ANNONS

Personpåkörningar står enligt Trafikverket för 90 procent av antalet dödade och allvarligt skadade på den svenska järnvägen. Majoriteten av dödsfallen är självmord.

Vid Upplands Väsby station sker flest incidenter i länet. Från 2005 till och med i dag har 12 personer omkommit vid den olycksdrabbade stationen. Men i slutet av nästa år ska kameror sättas upp på stationen i ett försök att förhindra fler dödsfall.

– Det blir kameraövervakning där man har värmedetektorer som känner av om det är personer ute på spåret, säger Anna-Sofia Welander, målstrateg för trafiksäkerhet på Trafikverket.

Kamerorna kommer att vara kopplade till ett övervakningssystem och när någon befinner sig på spåret kommer Trafikverket att skicka ut väktare som tar hand om personen och ser till att den kommer därifrån.

Stationen har redan två meter höga panelstängsel, och för drygt två år sedan sattes stängsel upp mellan spåren, samt räcken i slutet av perrongerna – allt för att förhindra olyckor. Redan i samband med att stängslen sattes upp mellan spåren fanns det planer på att även sätta upp kameror. Att de inte kommer upp förrän i slutet av nästa år beror enligt Anna-Sofia Welander på tekniken.

– Kamerorna ska ju detektera människor men inte till exempel fåglar, och för att göra det möjligt har vi behövt utveckla en helt ny teknik, säger hon.

Tekniken blev klar under förra året och efter ett lyckat pilotprojekt i södra Sverige har Trafikverket nu beslutat att successivt förse stationer runt om i landet med kameror.

Utöver att kamerorna väntas minska antalet olyckor ska de även att minska antalet förseningar i tågtrafiken. Trafikverket har i dag ett stort problem med personer som rör sig längs spåren för att klottra eller gena trots att det är förbjudet att beträda spårområdet.

– Det orsakar massor med förseningar, inte bara i Upplands Väsby och Stockholmsregionen, säger Anna-Sofia Welander.

ANNONS
Fakta

Få gör om det

På järnvägen sker fem procent av alla självmord i Sverige.

Av de personer som årligen omkommer i tågtrafiken är 70 procent självmord.

Forskning visar att 90 procent av de personer som stoppas från att begå självmord inte försöker att ta sitt liv igen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.