ANNONS

Få hyresrätter har byggts i Vaxholm

Vaxholm hamnar i botten när det gäller nybyggda hyreslägenheter i länet.

Det visar en undersökning som Vänsterpartiet beställt från Statistiska cent­ralbyrån.
ANNONS

Av alla bostäder som byggts de senaste fem åren i Vaxholms stad var bara var tjugonde bostad – fem procent – en hyresrätt. Resten var bostadsrätter eller ägande­rätter, som till exempel småhus.

Det visar en rapport från Vänsterpartiet i Stockholm, som låtit Statistiska centralbyrån sammanställa nyproduktionen av bostäder i Stockholms län.

– Det är riktigt att det inte byggts särskilt många ­hyresrätter i Vaxholm. Men det är så att det inte byggts så mycket bostäder överhuvudtaget i Vaxholm de senaste åren. Tyvärr, säger Lars Lingren, moderat kommunalråd.

I rapporten kan man läsa att det bara är i Ekerö, Danderyd och Salem som valfriheten att hyra bostad utvecklats sämre. På Ekerö var tre procent av de nya bostäderna de senaste fem åren hyresrätter. I Danderyd och Salem byggdes överhuvudtaget inga hyresrätter 2009–2013.

Enligt Gunilla Lauthers (V) handlar det om en medveten politik från Alliansen att bara locka mer förmögna hushåll till Vaxholm.

– Ungdomar flyttar härifrån. Jag har också pratat med chefen för äldreboendet Borgmästaregården. Hon säger att det är omöjligt att få tag i tillräckligt med personal – för det finns inga bostäder här.

Att det skulle vara en medveten politik tillbaka­visas av Lars Lindgren. I Alliansens program för 2011–2014 kan man också läsa att ”ett varierat utbud av bostäder med olika upplåteseformer ska eftersträvas”.

Har ni jobbat för att det ska bli fler hyresrätter?

– Nej, men vi har inte styrt mot ägarlägenheter heller. När det gäller vad som ska byggas ser vi ju att det finns en trend, det styr marknaden, säger Lars Lindgren.

ANNONS

– Vi har uppfattningen att blandat är bra, men vi ser ju att kommunens möjligheter att styra detta utan subventioner är begränsade.

Gunilla Lauthers tycker att kommunen mycket väl kan ställa krav att det byggs hyresrätter när kommunen säljer mark till exploatörer, men det menar Lars Lindgren skulle ge kommunen för dåligt betalt för marken.

1999 såldes 1 200 hyresrätter, i dag bara finns totalt 300–350 hyresrätter i hela kommunen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.