ANNONS

Få känner igen lokalpolitikerna

Evelin Salminen kunde sätta en av tre politiker och tycker att man som väljare ofta är mer intresserad av rikspolitikerna än av de lokala.
Evelin Salminen kunde sätta en av tre politiker och tycker att man som väljare ofta är mer intresserad av rikspolitikerna än av de lokala.
Vallentunas toppolitiker är ganska okända bland befolkningen.

Bara två av de tillfrågade kände igen både kommunal- och oppositionsrådet.

Hur många kan du?
ANNONS

Om sex månader är det dags för kommunval, detta supervalår. Men än har valspurten inte dragit igång.

Mitt i Vallentunasteget gick ut i centrum med bilder på kommunens toppolitiker – kommunalrådet Örjan Lid (M), oppositionsrådet Jaana Tilles (S) och kommunfullmäktiges ordförande Ray Idemark (M).

Vi pratade sedan med tio Vallentunabor som röstat i förra valet, och gjorde ett stickprov: Visste de vilka det var på bilderna?

Drygt var tredje gång frågan ställdes blev det rätt svar. Ingen visste vilka samtliga var och bara två av tio visste vilka kommunal- och oppositionsråden var.

Tre av de tillfrågade kände inte igen någon.

”Ingen aning”, ”Jag känner igen honom, men jag vet inte varför”, ”Är det Lars-Bertil?”, ”Hon är folkpartist”, ”Det är han med Påtåker-skandalen”.

Så lät några av rösterna.

Evelin Salminen, kände igen en av politikerna.

– Jag röstar aldrig på person utan på partiet i stort. Men om någon skulle vara jättekarismatisk kanske man skulle lägga rösten på den, säger hon.

ANNONS

Hon tycker själv att hon borde känna till fler än en.

– Men ofta är man mer intresserad av vad som händer i riksdagen än av de lokala politikerna.

Sex av tio tillfrågade visste vem Örjan Lid var, fyra av tio visste vem Jaana Tilles var och tre av tio visste vem Ray Idemark var.

Kommunen har bara två politiker anställda: Kommunalrådet på heltid och oppositionsrådet på halvtid. Alla andra sköter sina uppdrag på fritiden.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inte förvånad över resultatet.

– Så är det i de flesta kommuner, även i de allra minsta. De enda som känner till alla är de som är starkt intresserade eller själva aktiva, säger han.

Enligt honom är det bara ett fåtal som röstar på person.

– Tre av fyra röstar likadant i kommunvalet som till riksdagen. Och för en fjärdedel avgör ofta vilka frågor partiet driver lokalt, inte vem som leder partiet där.

Jaana Tilles, som har varit oppositionsråd sedan 2009, är inte nöjd.

– Det är viktigt att man känner igen de politiker som beslutar om saker som berör alla. Det är bra om folk kan stoppa en på gatan och berätta vad de råkat ut för och vad de tycker.

Hon menar att det krävs ett större intresse från lokalmedia.

– Jag skriver på min blogg, jag skriver insändare och jag har Facebook. Jag vet att jag borde vara på Twitter, men jag har inte tid att göra allt.

Ray Idemark, som varit aktiv inom politiken i Vallentuna i 25 år, menar att resultatet har naturliga förklaringar.

– Det politiska fokuset ligger på riksplanet, där är det mer personifierat. Lokalpolitiker är ganska anonyma. Varje lördag står det en moderat utanför Ica och pratar med folk och vi kommer att synas mer nu när valrörelsen drar igång, säger Ray Idemark.

Rätt svar: 1. Örjan Lid, kommunalråd (M) 2. Jaana Tilles, oppositionsråd (S) 3. Ray Idemark, kommunfullmäktiges ordförande (M)

Jag känner igen honom men jag vet inte varför.

Fakta

Vet du vilka dina politiker är?

ANNONS