Få koll på pengarna hos Seija på biblioteket

Seija Luther-Näsholm ger tips om hur du får pengarna att räcka till.
Seija Luther-Näsholm ger tips om hur du får pengarna att räcka till.
Är du orolig över att räkningarna hopar sig och pengarna inte räcker? Magknip inför den ekonomiska framtiden?

Nu finns en möjlighet att få gratis hjälp på biblioteket.

Nu ska det bli enklare att få råd om hur man ska få det ekonomiska att gå ihop och få hjälp om man har problem med skulder.

Fyra torsdagar, med start nu på torsdag, kommer budget- och skuldrådgivaren Seija Luther-Näsholm att träffa intresserade på biblioteket.

– Vi gör det här som en service för medborgarna, så att de på ett enkelt sätt kan ta en första kontakt efter kontorstid. Dessutom tror jag att det är enkelt att besöka ett bibliotek, säger hon.

Enligt Seija Luther-Näsholm har det funnits tankar på att öppna mottagningen tidigare, men det har inte varit praktiskt möjligt.

– Det här blir en möjlighet att få svar på frågor, till exempel hur en skuldsanering fungerar rent praktiskt. Kan jag inte svara direkt på frågorna ringer jag sedan upp för att boka in ett längre besök och en mer noggrann översyn av ekonomin, säger hon.

Orsaken till att man söker hjälp för ekonomiska problem står oftast att finna i att man blivit arbetslös, sjuk, har låg pension eller en låg inkomst rent generellt.

– För att kunna få svar på om det är möjligt att få en skuldsanering måste man göra en utredning av personens ekonomi. Man gör en beräkning utifrån inkomster, utgifter och information om skuldernas storlek och tillkomst, säger Seija Luther-Näsholm.

Hur går det för de som söker hjälp hos er?

– De som beviljas skuldsanering eller frivilliga uppgörelser med fordringsägarna av olika slag löser sin trassliga ekonomiska situation. Men man kan även få en bättre balans och struktur i sin ekonomi genom att göra en budget och planera bättre, säger Seija Luther-Näsholm.

Att det skulle vara en större andel som trassel med ekonomin och söker hjälp för det i januari håller hon inte med om.

– Jag har inte märkt av någon ökning i efterfrågan under januari de senaste åren. Antalet sökande ligger på en ganska jämn nivå, säger Seija Luther-Näsholm.

Fakta

Fyra tillfällen för rådgivning

Datum för rådgivningen är den 23 januari, 20 februari, 20 mars och 24 april.

Rådgivningen är öppen mellan klockan 18 och 20.

Tid måste bokas, samma dag, på biblioteket eller via telefon 08-731 37 70.

Rådgivningen är kostnadsfri och är max 15 minuter.