Få kvinnliga artister på Grönans scen – i år igen

Nästa vecka öppnar Gröna Lund för sommaren. Precis som förra året är de kvinnliga artister som bokats till Grönans scen få. Bara sex av 51 bokningar är kvinnliga artister eller band.

Timbuktu, Thorsten Flinck, Ison & Fille, Ulrik Munther, The Hives och Den svenska björnstammen hör till de namn som i år ska underhålla från den traditionstyngda scenen.

Men bara sex av de 51 bokningarna är kvinnliga: Rebbecca & Fiona, Timotei, Tant Strul, Amanda Fondell, Linnea Henriksson och Marit Bergman.

Likadant var det förra året. Då var sex av 49 bokningar kvinnliga, däribland Veronica Maggio som till sin spelning drog så stor publik att de fick stänga biljettkassan.

Så var är brudarna?

– Jag kan inte göra mycket mer än att ställa frågan, säger Grönans programchef Kenny Mattsson. Men stora namn som Melissa Horn, Laleh, Robyn och Anna Ternheim har tackat nej. Men det är också en fråga om vad som önskas. Man vill ju ha tjejer som känns i ropet.

Varför sa de nej?

– För vissa kanske inte Gröna Lund är tillräckligt kreddigt. Jag är verkligen ledsen för jag älskar tjejer. Det är fortfarande en dålig balans men jag lovar att jag försökt dammsuga.

Rättviseförmedlingen arbetar med att öka mångfalden i alla branscher där balansen är ojämn.

– Problemet är att arrangörerna inte ser sin egen del, de säger att de bokar vad folk vill ha, sa grundaren Lina Thomsgård i en tidigare intervju med Lokaltidningen Mitt i om mansdominansen på musikfestivalerna.

Rättviseförmedlingen gjorde därför en lista på alternativa namn på nätet som festivalarrangörerna kunde inspireras av.

– Kenny Matsson får så gärna gå in på den listan och inspireras redan nu, säger Rättviseförmedlingens vd Sofia Embrén.

– Nu gör vi också en uppdaterad lista särskilt för Gröna Lund. För vi är helt säkra på att det finns gott om kvinnliga artister som kan dra folk till deras scener.

Marit Bergman, en av få kvinnor på Gröna Lunds scen i sommar.