Få saktar in för hastighetsskylten

Nina Journath Theander och sonen Fredric, 2,5 år, gjorde en halloweenhälsning med ett djupare budskap - som verkar fungera. "Flera saktar ner och är nyfikna på vad det är" säger Nina.
Nina Journath Theander och sonen Fredric, 2,5 år, gjorde en halloweenhälsning med ett djupare budskap - som verkar fungera. "Flera saktar ner och är nyfikna på vad det är" säger Nina.
Bilister som inte håller sig till hastighetsbegränsningen är standard på Lidingö. Oroliga föräldrar skickar önskemål om att staden ska bygga vägbulor för att stävja hastigheten, men i stället sätter man upp hastighetstavlor. Så familjen Theander i Islinge gjorde en egen skylt - som de hoppas ska göra mer skillnad.

Bilisterna saktar in precis vid familjen Theanders hus på Kyttingevägen vid Näset. Men det är egentligen en ovanlig syn för många som bor där. Ungefär hundra meter längre fram står en skylt som visar hur hastigheten, ett försök att få bilisterna att köra långsammare, men det är sannolikt inte den de saktar in för.

På husväggen till höger hänger nämligen ett stort vitt lakan med ett läskigt kors, en nalle, en fladdermus och uppmaningen till bilisterna att hålla 40 kilometer i timmen.

– Vi satte upp lakanet inför halloween som ett sätt att spöka ut huset och i samband med att de sänkte hastigheten på vägen var det ett roligt sätt att uppmärksamma det på, säger mamma Nina Journath Theander medan 2-årige Fredric matar familjens hund genom att kasta torrfoder på marken – som fångas upp oväntat effektivt.

Tidigare har hastighetsbegränsningen på vägen varit 50 kilometer i timmen men i och med hastighetsändringarna som görs på ön har Kyttingevägen blivit en 40-väg.

Men förutom att det var roligt att göra utsmyckningen är det också ett försök att få ner hastigheten.

– Det läskiga är att det är väldigt mycket barn som bor i husen längs vägen och rör sig här och det är tung trafik som kör fort som sjutton, säger Nina Journath Theander.

Kommunen har försökt få bilisterna att hålla hastigheten genom att sätta upp hastighetsmätarskylten. Men enligt Nina Journath Theander har det inte hjälp vidare mycket.

– Jag har aldrig sett att det står under 40 på skylten. Folk saktar ner lite men den är ju inte riktad åt båda hållen. Vägbulor och 30-begränsning eller fartkamera skulle nog göra större skillnad, säger hon.

En annan granne på gatan berättar att hon har plockat upp minst tre påkörda döda katter på gatan och Nina Journath Theander har sett rådjur bli påkörda.

Familjen kände till problemen med trafiken när de flyttade in i området.

– Vi har byggt stora grindar och en massa skydd för att känna oss trygga. Men det ska inte alla behöva göra. Jag vet att många grannar har klagat men kommunen väntar väl på att någonting ska hända, säger hon.

Men hon, och medskaparna Fredric och andra sonen Gustaf, 5, hoppas att lakanet i alla fall nu bidrar till lite lugnare fart – och kanske några leenden.

– Flera personer har sagt att många kör saktare nu, det blir uppenbart att många barn bor i husen här. Sen är det ju en roligt grej, många går förbi och ler också. Det kanske blir en återkommande grej till högtiderna! säger Nina Journath Theander.

”Sen är det ju en roligt grej, många går förbi och ler också.”

Fakta

Polisen har satsat

I höst har hastigheten sänkts från 50 till 40 kilometer i timmen på många vägar.

Under oktober gjorde polisen flera hastighetskontroller på ön, bland annat på Stockbyvägen och Södra Kungsvägen.

Totalt fick 66 personer böter och 16 personer fick sina körkort indragna vid kontrollerna.