Få samkönade par gifter sig i Järfälla

I år får Hannelore Bryttmar sin Jessica Eliasson när de gifter sig här i Järfälla kyrka.
I år får Hannelore Bryttmar sin Jessica Eliasson när de gifter sig här i Järfälla kyrka.
Det är tre år sedan det beslutades att samkönade par får vigas i Svenska kyrkan. Men hittills är det bara runt tio par som gift sig i Järfälla församling.

Hannelore Bryttmar och Jessica Eliasson hoppas att deras stundande bröllop ska inspirera andra.

Paret Hannelore Bryttmar, 33, och Jessica Eliasson, 39, har blandade känslor inför att berätta om sin kärlek i tidningen. Å ena sidan är de förbryllade över att deras stundande bröllop väcker intresse.

– Folk gifter sig ju varje dag, säger Jessica.

Å andra sidan tror de att deras öppenhet kan inspirera andra.

– Jag kan tänka mig att det blir lättare för andra att komma ut, säger Hannelore när vi sitter vid köksbordet hemma hos familjen.

Jessica, som kom ut som homosexuell som 26-åring, träffade Hannelore på Pridefestivalen 2011.

– Det kändes att det fanns något där, säger Jessica men tillägger att första mötet inte var helt smärtfritt:

– Hon (Hannelore) tittade på mig som något katten släpat in.

Hannelore skrattar lite generat och stryker med handen över Jessicas arm. Jessica berättar att det var hon som friade, några dagar före nyårsafton 2011. Hannelore sa ja direkt.

– Hon grät och skrattade som en kollrig 14-åring, säger Jessica.

– Jag var inte beredd, jag hade absolut inga funderingar på att gifta mig, säger Hannelore.

Släkt och vänner från båda familjerna kommer till bröllopet i Järfälla kyrka, sammanlagt omkring 150 personer. Hannelore och Jessica kommer att anlända till kyrkan i en nedcabbad amerikanare, Hannelore i traditionell brudklänning, Jessica i kostym och i en slips som liksom brudbuketten ska gå i pridefärgerna.

Att vigas inom Svenska kyrkan har varit möjligt för samkönade par sedan november 2009. Beslutet togs emot med jubel på många håll men fick också högljudd kritik, bland annat skrev hundratals präster på ett upprop i protest.

Det blev ingen rusning efter att ändringen gick igenom. Första året gifte sig enbart 55 samkönade par i Stockholms stift, och enligt kyrkoherden Krister Kappel har det även varit få samkönade vigslar i Järfälla församling.

– Jag skulle tippa att det handlar om tre fyra vigslar per år. Det är inte alls vanligt.

Men turerna kring samkönade kyrkovigslar har inte påverkat Hannelore och Jessicas beslut. Jessica säger att hon annars inte är så kyrklig av sig men att ett kyrkligt bröllop är Hannelores högsta önskan, vilket fått avgöra. I övrigt tycker de inte att just platsen för vigseln har störst betydelse.

– Jag är bara glad att jag får stå vid dig, säger Hannelore.

De hoppas att deras historia får andra som är sugna, men tvekar , att våga ta steget.