ANNONS

Få skolor tar flest nyanlända elever

Till höstterminen 2015 har skolorna i Botkyrka tagit emot 140 nyanlända elever. Men de fördelas ojämnt - de flesta hamnar i Norra Botkyrka.
ANNONS

I Botkyrka kommun finns det 21 grundskolor. Av dem är det åtta som regelbundet tar emot nyanlända elever och sex som tar emot någon enstaka elev då och då.

– När det gäller grundskolorna är det i princip så att de nyanlända eleverna går i skolor i sina närområden. I och med att flest kommer till Norra Botkyrka har även de skolorna mest beredskap, säger Andrej Andreewitch.

Han är rektor på Sankt Botvids mottagningsenhet. Hit kommer alla nyanlända barn och ungdomar först, innan man utreder deras tidigare skolbakgrund och hälsostatus.

– Målet är att de sedan ska slussas ut till ordinarie skolor inom åtta veckor, säger han, och tillägger att en del av dem blir kvar längre än så.

Minst antal nyanlända elever kommer till skolorna i Tullinge. Andrej Andreewitch förklarar det med att färre nyanlända bosätter sig i området.

– Men det finns ändå en förberedelseklass för nyanlända som är arabiskspråkiga där. Samtidigt som Tullinge har minst beredskap kommer det fortfarande fler dit än vad skolorna har beredskap för, säger han.

Av de 140 nyanlända eleverna som hittills kommit under detta läsår har ungefär hälften placerats i grundskola och den andra hälften på gymnasiet.

Förra läsåret tog Fittjaskolan och Grindtorpsskolan särskilt många nyanlända elever.

ANNONS
Fakta

140 nyanlända elever i höst

Skola Nyanlända elever i år

Gullviva gymnasium 20

Fittjaskolan 6

Björkhaga skola 5

Grindtorpsskolan 3

Skogbacksskolan 3

Falkbergsskolan 3

Kvar på Sankt Botvid 89

Väntar på placering 11

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.