ANNONS

Få turister hittar Vasastans pärlor

Bland Vasastadskännare är Sven-Harrys utställningar ett hett turisttips, men i verkligheten är det bara ett fåtal som faktiskt tar sig till området. Rörstrandsgatan (bilden) är en annan pärla.
Bland Vasastadskännare är Sven-Harrys utställningar ett hett turisttips, men i verkligheten är det bara ett fåtal som faktiskt tar sig till området. Rörstrandsgatan (bilden) är en annan pärla.
På tio år har turismen i stan fördubblats och Stockholm är ett av Europas största resmål.

Men de flesta håller sig i city och bara ett fåtal hittar till Vasastan.
ANNONS

Nere i city, i Gamla stan och på Djurgården kryllar det av turister. Uppe i Vasastan dominerar lokalbefolkningen, även om vi också stöter på flera utländska besökare.

Däribland Angelo Dias och Carrine Reto från Lissabon, som är i Stockholm för att hälsa på Angelos syster och hennes familj som bor i Sverige sedan tre år. Precis som de flesta andra som besöker Stockholm betade de först av de obligatoriska sevärdheterna i Gamla stan och på Djurgården. Men nu, efter fem dagars vistelse, är det dags att besöka Vasastan.

Ana Dias heter systern, som flyttade hit för tre år sedan eftersom det var lättare för henne att hitta jobb som tandläkare här än i Portugal.

– Jag brukar berätta för mina vänner om hur det fungerar på svenska arbetsplatser, hur det är att ha barn här och om hur vackert Stockholm är.

Stoltheten över den egna stadsdelen märks när Lokaltidningen Mitt i frågar Vasastadsbor om sina bästa lokala tips. Konsthallarna och Rörstrandsgatan sticker särskilt ut bland rekommendationerna.

De portugisiska vännerna har ägnat dagen åt att promenera runt i Vasastan, se på Stadsbiblioteket och gå på restaurang.

Hela 11 miljoner gästnätter bokades förra året, mer än dubbelt så många som för tio år sedan. Och enligt den senaste statistiken, för 2012, gjorde besökarna av med hela 26 miljarder kronor.

På Stockholm Visitors Board berättar pr-chefen Ann-Charlotte Jönsson att den som kommer hit tillbringar i snitt två och en halv dag i Stockholm. Och då tänker man över hur man vill disponera sin tid. De stora sevärdheterna, som Vasamuseet, Slottet och Gamla stan vill man ofta se först. Först därefter beger man sig utanför de givna stråken.

– Men vi jobbar aktivt för att vidga perspektiven och på vår sajt finns guider till exempel till Vasastan.

ANNONS

Vad skulle du vilja tipsa om här i Vasastan?

Alexandra Åman, 30 år, Göteborg.

– Jag hade aldrig varit här i Vasastan tidigare men nu har vi varit på Sven-Harrys. De har en kanonutställning om svenskt mode. Jag gillar shopping och åker gärna mot Norrmalmstorg.
Jakob Olofsson, 29, Rörstrandsgatan

– Det är supermysigt på min gata. Färre turister men en massa kaféer. Mellqvist är najs. Hagaparken är också fin, även om den ligger en bit från City.
Calle Nyström, 64, Torsgatan

– Vasaparken och Karlberg. Det delvis osynliga Rörstrands slott vid Filadelfiakyrkan. Och så förstås Sven-Harrys, Bonniers konsthall och Sinnenas trädgård vid Sabbatsberg.
Cleo Boman, 72, arbetar vid S:t Eriksplan

– Vi har två fantastiska konsthallar, Bonniers och Sven-Harrys. Och är man intresserad av konst ska man gå ner mot Hudiksvallsgatan och gallerierna där.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.