ANNONS

Få vill plugga på hemmaplan

Andinet Eyob, Dilkha Najafi, Viktor Nystrand, Felix Grönqvist och Sanna Olsson.
Andinet Eyob, Dilkha Najafi, Viktor Nystrand, Felix Grönqvist och Sanna Olsson.
Bara en tredjedel av kommunens ungdomar väljer att gå i gymnasiet i Järfälla. Men nu storsatsas det för att fler ska välja den egna kommunala skolan. I höst slås de tre skolorna samman och flera program försvinner.
ANNONS

För några veckor sedan landade de preliminära antagningsbeskeden till gymnasieskolan hos Järfällas ungdomar.

Precis som de senaste åren har få sökt sig till någon av kommunens egna gymnasieskolor – de fyller sina platser till ungefär 45 procent i den första ansökningsomgången.

En rundringning till rektorerna på de tre kommunala gymnasieskolorna och den enda privata i kommunen, Didaktus, som Mitt i har gjort, visar att intresset är ungefär lika stort i år som tidigare år.

– Vi har ungefär lika många sökanden som förra året. Ungefär 30-35 procent kommer från Järfälla, säger Mälargymnasiets rektor Monika Fröberg.

En liknande bild ger Gunilla Carlsson, rektor på NT-gymnasiet.

– Förra året hade vi ett ovanligt högt tryck. I år är det mer normalt, säger hon.

Däremot ser skolan som erbjuder yrkesförberendade program, YTC-gymnasiet en kraftig nedgång av sökanden under de senaste åren.

– Det har avtagit för varje år och nu har antalet nästan halverats. Det märks. Sedan den nya gymnasiereformen kom 2011 tror jag att många har skrämts bort, säger rektorn Per Eklind.

Förra året gick nästan 70 procent av Järfällas gymnasieelever i en skola i en annan kommun.

ANNONS

– Jag kan tycka att det är synd att ungdomar offrar sin lediga tid på resor, när det finns skolor på närmare håll, säger Mälargymnasiets rektor Monika Fröberg.

Men olika kommuner lyckas olika bra med att locka elever. I Sollentuna gick 48 procent av de egna eleverna i den kommunala gymnasieskolan 2015. I Upplands-Bro var siffran 44 procent. Medan bara 29 procent av Järfällaungdomarna gick på kommunens egna kommunala gymnasieskolor.

– Vi borde kunna ha samma söktryck här som man klarar av att få i Sollentuna. Det är något vi ska titta på – vad det är som lockar elever att söka program i andra kommuner, säger Christian Bengtzelius (S), ordförande i kompetensnämnden som ansvarar för gymnasieskolan.

Och till hösten är stora förändringar på gång.

I november bestämde kommunen att dagens tre kommunala gymnasieskolor i Järfälla ska bli en. Samtidigt bantas utbudet av olika program.

– Vi vill skapa en attraktiv skola som ska locka både våra egna ungdomar och elever från andra kommuner. Därför tar vi nu stora, nya grepp kring gymnasieskolan, säger Christian Bengtzelius.

I framtiden kommer också delar av gymnasieskolan att flyttas till en nybyggd skola som planeras i Barkarbystaden. Området, som också ska inrymma bland annat bibliotek, multihall och konsthall, har fått namnet Bas Barkarby.

De yrkesförberedande programmen ska även fortsättningsvis hålla till i Jakobsberg.

Målet är att Järfälla ska vara ett attraktivt alternativ för både de egna eleverna och ungdomar från andra kommuner.

– Det absolut viktigaste för att nå dit är att ha en bra utbildning som lockar elever i konkurrens med andra, säger Christian Bengtzelius.

Läs mer:

”Vill se något nytt” – läs vad eleverna säger om gymnasievalet.

Fakta

Här vill Järfällaelever plugga

Här gick eleverna med Järfälla som hemkommun i gymnasiet 15 oktober 2015:

43 % Stockholm

32 % Järfälla

10 % Upplands-Bro

4 % Solna

2 % Sundbyberg

Källa: Skolverket
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.