Få vill se politiker på webb-tv

Lars Bäck (V).
Lars Bäck (V).
Lars Jilmstad (M).
Lars Jilmstad (M).
Lars Bäck (V).
Lars Bäck (V).
Få personer följer webbsändningarna från Farsta stadsdelsnämnds sammanträden. Oppositionen vill att de läggs ner.

På torsdag kväll sammanträder Farsta stadsdelsnämnd. Mötet sänds på webben, på adressen www.bambuser.com/channel/StockholmFarsta. Men i valet mellan ett avsnitt av Narcos på Netflix, och en grynig sändning där män som heter Lars käbblar om kostnaden för äldreomsorgen – då verkar de flesta välja det första.

153 sidvisningar är toppsiffran de senaste två åren, för ett möte som Farstapolitikerna hade i maj 2015. De flesta sammanträden har bara haft mellan 30 och 60 visningar. Intresset har dalat sedan sändningarna startade 2012 och mycket få följer dem i realtid. Oppositionen, som införde webbsändningarna, menar nu att de har gjort sitt.

– Med tanke på det klena intresset tycker vi att det är lika bra att lägga ner dem. Det kostar visserligen inte mycket att sända dem (90 000 kronor/år, reds. anm.) men när det är så få som tittar går det ändå inte att försvara rent ekonomiskt. I längden handlar det om tusentals kronor per person som tittar, säger Lars Jilmstad (M), vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

Vänsterpartiets Lars Bäck (V), ordförande i nämnden, vill varken säga bu eller bä.

– Vi har gett vår förvaltning i uppdrag att utreda webbsändningarnas framtid. Jag avvaktar utredningen och när vi har fått den tar vi ställning, säger han.

Farsta stadsdels kommunikatör Hillevi Ärlsjö Gillgren försöker just nu få upp intresset genom att marknadsföra webbsändningarna i sociala medier och i kontakt med lokala organisationer.

– Webbsändningarna gör det demokratiska arbetet tillgängligt och transparent. De som behöver dem mest är äldre och funktionshindrade som själva inte kan gå på mötena. Men i dagsläget används de inte i den utsträckning vi hade hoppats på, konstaterar hon.

Tidigare sände flera av stadens politiska nämnder sina möten, men de flesta har slutat på grund av bristande intresse.

Fakta

Här kan du se mötena

Farsta stadsdelsnämnd (nästa sammnträde på torsdag kl 18.45): www.bambuser.com/channel/StockholmFarsta.

Kommunfullmäktige (nästa sammnträde 26 september kl 16): http://www.stockholm.se/kf-tv

Mötena är även öppna för allmänheten att följa på plats.

Källa: stockholm.se