Silex Microsystems har en fabrik i Veddesta i Järfälla där de tillverkar halvledare. Sedan ett år tillbaka har de jobbat för att utvidga sin verksamhet och nu har de ansökt om nytt bygglov på sin egen mark.
Det oroar Eva Ullberg (S) kommunstyrelsens ordförande och Emma Feldman (M) vice ordförande i kommunstyrelsen.
"Vi är mycket bekymrade över att lagstiftningen tvingar Järfälla kommun att bevilja ett bygglov som riskerar svenska säkerhetspolitiska intressen. Det är uppenbart att de lagliga verktyg som finns i dag inte räcker för att stoppa kinesiska intressen från att verka i Sverige. Det är oroväckande i den allt mer oroande omvärld vi lever i", skriver de gemensamt i ett pressmeddelande.
Kopplats till kinesiska staten
Det var i februari förra året gjorde företaget klart att en de ville expandera, vilket Mitt i rapporterade om.
Det skulle innebära cirka 650 nya arbetstillfällen och göra bolaget till en av Järfällas största arbetsgivare.
Silex Microsystems är i grunden ett svenskt företag som funnits i Järfälla i nästan 20 år, men 2015 såldes det till ett kinesiskt bolag.
I en granskning av Svenska dagbladet framgår det att uppköpet av Silex 2015 i flera led kunde kopplas till kinesiska staten.
Edvard Kälvesten Silex grundare och vd har tidigare kommenterat ägarskapet till Mitt i.
– Ägarna har inget inflytande på verksamheten. De ser att företagets bästa är att helt och hållet låta verksamheten bedrivas under svenskt styre och de försöker inte påverka driften på något vis, sa han i februari förra året.
Dubbla användningsområden
Halvledare har dubbla användningsområden, de kan användas civilt och militärt. I Sverige omfattas exporten av tekniken av väldigt stränga regler.
Enligt Silex själva tillverkar de inte teknologin för militärt bruk, utan arbetar mot branscher som medicinteknik, telekom, konsumentelektronik samt bilindustrin.
Ny lagstiftning
I december 2023 började en ny lag gälla som reglerar känsliga investeringar i Sverige. Lagen gäller dock enbart nyinvesteringar, inte när befintliga verksamheter expanderar.
Järfälla kommun anser att ett beslut om utbyggnad av Silex verksamheten strider mot regeringens höjda säkerhetspolitiska ambitioner. Men på grund av lagstiftningen ser kommunen inget annat val än att godkänna det.
Den 8 april väntas Järfällas miljö- och bygglovsnämnd bevilja förslaget som ger Silex bygglov.
Nu vädjar kommunen till regeringen om hjälp för att stoppa bygglovet.
Kommunstyrelsen i Järfälla skickade den 24 mars en formell begäran till regeringen om att ändra i lagstiftningen, en så kallad hemställan.
– I Järfälla har samtliga partier i kommunstyrelsen ställt sig bakom hemställan och vi förutsätter att regeringen nu tar detta på allvar. Kommuner ska inte bedriva utrikespolitik, men vi kan inte låta bli att reagera på de allvarliga uppgifter som florerar, säger Eva Ullberg (S) och Emma Feldman (M).
Eva Ullberg (S) kommunstyrelsens ordförande och Emma Feldman (M) vice ordförande i kommunstyrelsen i Järfälla.
Henrik Lindstedt
Silex: "har en öppen dialog"
Erica Falsen, marknads- och kommunikationschef på Silex, skriver i ett mejl till Mitt i att företaget har en regelbunden dialog med både Järfälla kommun och myndigheter om hur de bäst ska hantera planerna för en fortsatt expansion i Järfälla.
"För tio år sedan tog vi in ett börsnoterat kinesiskt bolag som ägare, och vår ägares hemvist har blivit en större fråga i dag än den var då. Det geopolitiska läget är därmed en viktig fråga för oss och som vi hanterar i löpande dialog med både kommunen och andra intressenter", skriver hon.
Silex vill i övrigt inte kommentera kommunens hemställan till regeringen.