ANNONS

Fabriksflytt bäddar för bostäder

Den här välbekanta silhuetten kan snart vara historia.
Den här välbekanta silhuetten kan snart vara historia.
Det största hindret för en ny stadsdel med bostäder på Lövholmen ser ut att försvinna. Allt talar för att fabriksjätten Cementa flyttar till energihamnen i Ropsten. Ett beslut om markanvisning väntas i nästa vecka.
ANNONS

Sedan 2004 har Stockholms stad försökt förmå fabriksjätten Cementa att flytta sin stora anläggning från Lövholmen. Byggherrarna står i kö för att exploatera det attraktiva läget, och staden hoppas på en helt ny stadsdel med cirka 1500 bostäder mellan Liljeholmen och Gröndal. Cementas närvaro har varit stoppklossen som har satt planerna på vänt.

Nu ser dock hindret ut att försvinna. Nästa vecka väntas exploateringsnämnden godkänna en markanvisning för en ny Cementa-anläggning i energihamnen i Ropsten. Enligt stadens tjänsteutlåtande har Cementa och energijätten Fortum – som också huserar i Ropsten – nått en uppgörelse om att dela på utrymmet i hamnen.

”Otroligt kul”

– Cementa producerar råvaror som behövs i och med att det byggs så mycket i Stockholm, därför är det positivt att vi hittat en bra plats för dem där de inte stör.

– Och det är otroligt kul att vi i och med det kan få till över tusen bostäder på en så fantastisk plats som Lövholmen. I och med den här markanvisningen kan planeringen för bostäderna köra igång på allvar, säger Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Men räkna inte med att det kommer att gå fort. Först måste Cementas nya anläggning i Ropsten bli klar. Bara det väntas dröja minst fem år.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.