Facket: Lärarna vågar inte prata

Kicki Nordlander, ordförande i Lärarförbundet.
Kicki Nordlander, ordförande i Lärarförbundet.
Många lärare är lojala mot sina arbetsgivare, och vågar inte lyfta brister på arbetsplatsen.

Det menar Kicki Nordlander, ordförande i Lärarförbundet.

– Många lider i tysthet.

Mitt i Upplands-Bro har sökt flera lärare för att få en inblick i deras vardag. Några har avböjt att medverka, de som svarat vill vara anonyma.

Kicki Nordlander, ordförande i Lärarförbundet i Upplands-Bro, tror att många är rädda för att uppfattas som besvärliga.

– På 70-talet såg arbetsmarknaden helt annorlunda ut och lärarna vågade säga vad det tyckte. I dag är de insnärjda i en massa olika lojaliteter. En visselblåsare blir sällan populär, säger hon.

Den individuella lönesättningen ställer till det, eftersom lärarna tror att de ska få lägre lön om de tar upp bristerna med sin chef.

– De avstår ofta att prata med skolledningen eftersom de inte vill riskera att få en dålig löneförhöjning. Många tiger i tysthet tills de blir sjuka. Eller så säger de upp sig.

Som Mitt i tidigare berättat sa 69 av 300 lärare upp sig från sina fasta tjänster mellan 2013 och 2015. På Råbyskolan i Bro slutade 20 lärare på två år, vilket motsvarar det totala antalet lärare på skolan.

Mer personal och mindre grupper är lösningen, enligt Kicki Nordlander.

– Skolorna måste få möjlighet att anställa olika typer av lärarassistenter och folk som jobbar med eleverna på rasten. Bara då kan lärarna arbeta med det de är utbildade till. I dag måste lärarna vara psykologer, socialpedagoger och familjeterapeuter på samma gång.