ANNONS

Facket larmar: ”40-50 personer utan jobb”

Fernando Pereira, Max Tegman
Fernando Pereira, Kommunal, och Max Tegman, Vision, är kritiska till kommunens planer.
Beskedet om att Tyresö kommun skulle lägga ner Björkbackens och Ängsgårdens äldreboenden kom som en chock för personalen och deras fackliga företrädare.
– Vi har blivit förda bakom ljuset, säger Max Tegman på fackförbudet Vision.
ANNONS

En nedläggning av Björkbackens äldreboende skulle enligt fackförbunden Kommunal och Vision innebära att mellan 40-50 personer blir av med sina jobb när den kommunala äldrevården byts ut mot privata alternativ.

– Det handlar om 34 heltidstjänster på Björkbacken. Eftersom många jobbar deltid blir det mellan 40-50 personer. Vi har medlemmar som arbetat där i upp till 30 år, säger Fernando Pereira på fackförbundet Kommunal.

Han och Max Tegman, på fackförbundet Vision, varnade redan i våras om att en stegvis avveckling av Björkbacken skulle innebära att äldrevård i kommunal regi bit för bit skulle minska. Björkbacken är idag det enda kommunalt drivna äldreboendet i kommunen.

”Förda bakom ljuset”

I möten med representanter från kommunen i juni frågade de om en eventuell nedläggning av Björkbacken skulle leda till en verksamhetsövergång till ett privat boende, där även personalen följde med till det nya boendet.

– Då fick vi inga svar, men nu efter semestern kom beskedet om att de äldre ska flyttas över stegvis till privata äldreboenden, men inte personalen, säger Max Tegman och fortsätter:

– Vi har blivit förda bakom ljuset.

Beslut skjuts upp

Efter att Mitt i Tyresö skrivit om framtidsplanerna för äldreboendena i Tyresö har facken och kommunen inlett förhandlingar. Eftersom de inte har gått i mål än så har beslutet om äldreboendenas nedläggning skjutits upp. Beslutet skulle ha fattats i onsdags under socialnämndens möte.

Förslaget innebär att brukare på Björkbackens äldreboende i en första etapp ska flyttas över till Villa Basilika som ska stå klart nästa år. Därefter ska resten av brukarna på Björkbacken flyttas till ett nytt äldreboende i Tyresö centrum i etapp två. Men personalen följer inte med och står då utan jobb.

ANNONS

Enligt socialnämndens ordförande Andreas Jonsson (M) kan de söka nya jobb på Villa Basilika eller inom kommunen. Men de är inte garanterade nya jobb.

– Nej, det beror på vad personalen väljer att göra. Vill man söka sig till Villa Basilika så får man göra det och vi hoppas att kunna lösa tjänster till de flesta inom kommunen, sa Andreas Jonsson till Mitt i Tyresö förra veckan.

Planen oförändrad

Han vill inte kommentera kritiken från facket och hänvisar till att det pågår förhandlingar, men han skriver i ett mejl att:

”Planen har inte förändrats och beslut tas på socialnämnden den 27 september där vi också ger förvaltningschefen i uppdrag att ta fram en plan för kommunal drift av det nya vård- och omsorgsboendet i Tyresö centrum.”

Facket vill nu varna de medlemmar som vill stanna kvar och jobba inom kommunen och hoppas på nytt jobb när det nya äldreboendet i Tyresö centrum öppnar. De menar att det inte är självklart att det kommer att drivas i kommunal regi.

– Kommunen ska utreda om boendet skulle kunna drivas kommunalt. Men det är inte säkert. Den utredningen kommer inte att vara klar förrän hösten 2018 – efter valet, säger Max Tegman.

– Flytt till privata boenden kommer även innebära högre hyra för brukarna, säger Fernando Pereira.

”Rusta upp istället”

Förslaget att lägga ner Björkbackens äldreboende grundar sig i att arbetsmiljöverket förra året påpekade flera brister. Brister som skulle kosta 35 miljoner kronor att åtgärda, enligt kommunens uträkningar.

– Det här är ett hastigt beslut. Man kan ju rusta upp Björkbacken istället. 35 miljoner är inte mycket pengar om man jämför med andra projekt i kommunen. Den självklara lösningen behöver ju inte vara att privatisera äldrevården, säger Fernando Pereira.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.