Facket rasar mot Lids förslag

Representanter för tio fackförbund i Vallentuna öser kritik över förslaget som ger ökad makt åt politikerna.

I förra veckan enades tio fackförbund som representerar anställda i Vallentuna kommun om en skrivelse som starkt kritiserar politikerförslaget som kom för några veckor sedan.

Förslaget går ut på att den högsta tjänstemannen, kommundirektören, plockas bort och mer detaljstyrning av kommunen läggs på politiker.

Förslaget riskerar att stoppa att utvecklingsarbete i kommunen enligt brevet.

– I en växande kommun i en storstad ska arbetet gå framåt. Men det här är i stället Jättekliv bakåt, säger Saila Wallén, ordförande för Lärarförbundet i Vallentuna, en av de fackföreningar som undertecknat förslaget.

Enligt skrivelsen är förslaget ”bisarrt” och leder till en kultur där de anställda inte vågar säga vad de tycker. Man ska ”sitta still i båten, skydda sig, sin organisation och sin egen rygg”.

Det kommer att kunna göras mycket mindre för skattepengarna om förslaget genomförs menar fackföreningarna. Dessutom hotar chefsflykten och den höga personalomsättningen att fortsätta.

Förra tisdagen kom dock förslaget ett steg närmare genomförande då kommunstyrelsens arbetsutskott gav grönt ljus för fortsatt behandling. Socialdemokraterna och Folkpartiet motsatte sig dock förslaget.

– Jag tror att det kommer att bli tungrott, beslut kommer att ta längre tid, säger Gunnel Orselius Dahl, FP.

Hon menar att en tjänstemannachef behövs och att tjänstemännen bör stå för professionalism och kontinuitet medan politiker ska forma visioner.

Fackförbunden Vision, Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Teaterförbundet, Akademikerförbundet SSR, Naturvetarna, Läkarförbundet, Vårdförbundet och DIK- akademikerfacket för kultur och kommunikation, står bakom skrivelsen.

Fakta

Omröstning

Kommunstyrelsen avgör om förslaget genomförs. Blir det omröstning räcker det att Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som är för förslaget röstar ja.