Min lokala hjälte

Facket säger nej till ungdomslöner

Fackförbundet Kommunal vägrar gå med på lägre ungdomslöner i Sollentuna.

Däremot fortsätter samtalen med kommunen för att få fler unga att jobba.

På en punkt är Folkpartiets kommunalråd Lennart Gabrielsson och Kommunals ordförande i Sollentuna, Åsa Skelander, överens. De arbetslösa ungdomarna i kommunen måste få jobb.

Dels för att det kostar samhället mycket när ungdomar får olika bidrag i stället för jobb.

Dels för att behovet av vårdbiträden och andra kommunalanställda växer ännu mer de närmsta åren, när allt fler 40-talister går i pension.

Men hur ungdomsarbetslösheten ska sänkas är än så länge oklart. Kommunal har sagt nej till Folkpartiets förslag om särskilt låga ungdomslöner för personer upp till 25 år.

Fackförbundet anser att det vore orimligt om ungdomar som anställs, inom exempelvis vården, skulle få 25 procent lägre lön än den lägstanivå som i dag är 16 070 kronor.

– Man är knappast någon ungdom vid 25 års ålder utan kan faktiskt vara familjeförsörjare. Vi måste hitta andra vägar för att locka ungdomar till arbeta med gamla och barn, säger Åsa Skelander.

Skulle en ännu högre lön, tvärtemot förslaget om ungdomslöner, locka fler till Kommunals yrken?

– Kanske, men det tror jag inte vi skulle få igenom, säger Åsa Skelander.

Hittills har hon och Sollen-tuna kommun haft en förhandling om ungdomslönerna.

I mitten av mars ska parterna träffas igen. Innan dess vill inte Åsa Skelander ge några konkreta exempel på hur fler ungdomar ska lockas att arbeta inom kommunen.

Men både hon och Lennart Gabrielsson är öppna för förslag där kommunen skulle kunna erbjuda de unga någon form av kombinerad praktik och utbildning.

En person skulle till exempel kunna praktisera 75 procent av sin tid, för att sedan plugga de resterande 25 procenten, föreslår Lennart Gabrielsson.

– Det är en samhällsfara när unga vänjer sig vid ett liv utan arbete. Vi måste hitta en lösning där vi gör ungdomar som till exempel inte har gått klart gymnasiet anställningsbara, säger han.

Fakta

Ungdomslöner

Folkpartiet vill införa särskilda ungdomslöner.

Förslaget innebär att ungdomar mellan 16 och 25 år under ett år får 12 000 kronor i månadslön.

Det är 25 procent lägre än Kommunals lägstalön.

I Sollentuna finns cirka 300 arbetslösa ungdomar i målgruppen, varav ett 30-tal har socialbidrag.

Källa: Folkpartiet