ANNONS

Facket om traineeprogram för lärare: En dröm

Tibble Gymnasium - friskola i Täby.
Tibble Gymnasium ska satsa på traineeprogram – för nyutbildade lärare.
Tibble Gymnasium och Täby Friskolas satsning på traineeprogram för nyexaminerade lärare är först i Sverige. Både Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet applåderar initiativet. 
– Det låter som en dröm. Helt unikt, säger Andreas Mörck, utbildningspolitisk chef på Lärarnas riksförbund.
ANNONS

Lärarbristen är stor i hela landet, men extra kännbar är den i Stockholmsområdet där huvudstad och kranskommuner slåss om de nyutbildade. För många nyexaminerade lärare kan dock mötet med arbetslivet bli något av en chock eftersom de bakom skolporten inte får tillräckligt stöttning, anser lärarförbunden.

LÄS MER: Tibble Gymnasium först i landet med traineeprogram – för lärare

– Vi ser att det är många som slutar under första året för de tycker det är en helt orimlig arbetsbörda och då behöver de en mentor som de kan prata med om hur man tacklar det, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, som också betonar vikten av att individanpassad introduktionen.

De båda lärarförbunden är överens om att den hårdare konkurrensen innebär att arbetsgivarna måste anstränga sig mer.

Tidigare fanns ett krav på ett introduktionsår för nyutbildade lärare. Bidraget till skolorna finns kvar, men däremot inte regelverket. I praktiken innebär det i dag att endast hälften av de nya lärarna får en mentor och de flesta får ingen introduktion värd namnet.

– Många får bara runt någon timmes tid per vecka med en mentor. Det är inte bra, säger Per Båvner, utredare på Lärarförbundet och tidigare ansvarig för lärarutbildningen på Stockholms universitet.

Han är positiv till att friskolekoncernen i Täby tycks ha höga ambitioner med traineeprogrammet.

– Det där är ju mycket mer ambitiöst än vad introduktionsprogrammet har varit att man avsätter 30 procent av tiden. Det ser väldigt bra ut.

Andreas Mörck på Lärarnas riksförbund tycker också det verkar som att Tibble Gymnasiums ledning har gjort sin hemläxa och tror satsningen kommer att tas emot väl av lärarstudenterna. Han lyfter särskilt fram det är positivt att Tibble Gymnasium lägger vikt vid att de ska bli en bra ledare i klassrummet.

ANNONS

– Spontant tycker jag att det låter jättebra för lärarutbildningen missar ledarskapsutbildningen, säger Andreas Mörck.

Traineeprogram är ett helt nytt och välkommet grepp, enligt både Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet.

– Det låter som någon har tänkt klokt. Det har en enorm effekt om man får det här serverat som ny lärare och arbetsgivaren vinner på det. De nya lärarna blir kvar längre i yrket, säger Andreas Mörck, Lärarnas riksförbund.