ANNONS

Facket varnar för kaos på BB

Emma Engebretzen, från Trångsund, oroas inför förlossningen.
Emma Engebretzen, från Trångsund, oroas inför förlossningen.
Roslagsbon Anna Pensar planerar att föda sitt andra barn på BB Stockholm i slutet av juni.
Roslagsbon Anna Pensar planerar att föda sitt andra barn på BB Stockholm i slutet av juni.
Haningebon Maddy Hedman föredrar att föda hemma, i förlossningskrisens spår.
Haningebon Maddy Hedman föredrar att föda hemma, i förlossningskrisens spår.
Förlossningskrisen påverkar även de blivande mammorna. Mitt i har pratat med flera familjer som oroar sig inför sina förlossningar och valt olika lösningar.

En av dem är Anna Pensar, Roslagen, som vill föda på BB Stockholm.
ANNONS

Barnmorskor som sliter hårt, fulla förlossningssalar och för tidigt födda bebisar som måste transporteras till ett ledigt sjukhus.

Läget inom förlossningsvården är ansträngt efter BB Sophias stängning och nu varnar personalen för en tuff arbetssituation.

Sommaren väntas bli tuff inom länets förlossningsvård, efter att BB Sophia stängde i mitten av maj.

Förlossningarna har ökat på samtliga sjukhus. På ett par kliniker har kapaciteten slagit i taket och födande har hänvisats till andra län. Inför sommaren saknas personal på samtliga sjukhus.

På Danderyds sjukhus varnar Vårdförbundet för att situationen är ansträngd redan nu.

– Det är en kaotisk situation inom hela förlossningvården och Danderyds sjukhus har hittills blivit hårt drabbat. Det råder brist på barnmorskor och undersköterskor. Ibland uppstår en akut situation när en barnmorska inte kan få hjälp av en kollega, säger Ann-Sofi Björkman på Vårdförbundet i Danderyd.

Vårdförbundet är kritiska till att landstingspolitikerna lät BB Sophia stänga innan sommaren och innan en ny förlossningsklinik var ordnad.

I ett uttalande skriver förbundet ”Vad vi fortfarande saknar är politiker som stiger fram och tar ansvaret för följderna av den situation som personalen på golvet står i och för den kvinna som inte får plats eller inte får den vård som hon har rätt till – och gör något.”

– Var finns den långsiktiga planeringen och en plan B om situationen inte fungerar? frågar sig Ann-Sofi Björkman.

ANNONS

Vårdförbundet efterlyser även bättre arbetsvillkor till personalen på Danderyds sjukhus.

– En uttröttad barnmorska leder till att patientsäkerheten kan riskeras, säger barnmorskan Eftihia Bengtsson.

Den ansträngda situationen, med allt fler födslar på förlossningskliniken, påverkar även flera avdelningar såsom operationsavdelningen, hela BB-eftervården och även neonatalkliniken.

– De för tidigt födda barnen blir omhändertagna men det finns en risk att de måste transporteras till ett annat sjukhus. Det finns ingen större kris för en familj än att byta sjukhus då, barnet kan få åka ambulans och mamman efter i en taxi, säger Eva Håkansson på Vårdförbundet.

Från ledningshåll är man medveten om den pressade situationen.

– Vi ser allvarligt på situationen, som var mycket ansträngd under de tre första veckorna efter BB Sophias stängning. Men nu har läget blivit bättre och fördelningen av förlossningar mellan klinikerna i Stockholm börjar jämnas ut, säger Birgitta Mörlin, verksamhetschef för Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus.

– I och med stängningen av BB Sophia åtog vi oss att kunna ta emot 500 extra förlossningar per år. Detta har vi på olika sätt bemannat upp för, säger hon.

Barn- och äldrelandstingsråd Ella Bohlin (KD) erkänner att det blir en intensiv sommar.

– Hänvisningar till ett annat län kommer tyvärr att öka och färre kommer att få sina förstahandsval. Det har blivit en sned fördelning där många valt BB Stockholm i stället för BB Sophia. Men vi klarar vården om vi använder alla platser i länet, även i Södertälje. Alla kan inte föda i Danderyd, säger hon.

Enligt henne kunde inte landstinget rädda BB Sophia som gick med kraftigt underskott, eftersom landstinget då skulle ha gett den privata ägaren Praktikertjänst en felaktig konkurrensfördel om de gett dem pengar.

Fakta

Allt fler födslar i Danderyd

Genomförda förlossningar i genomsnitt per vecka, januari till april 2016:

BB Stockholm: 75

Danderyds sjukhus: 123

Genomförda förlossningar 24-30 maj, preliminära siffror:

BB Stockholm: 92

Danderyds sjukhus: 148

Alla sjukhus har fått fler födslar tilldelat sig juli-augusti:

Danderyd:

2015: 978

2016: 1 246

BB Stockholm:

2015: 654

2016: 765

Landstingets åtgärder för att klara förlossningsvården i sommar:

I den mån klinikerna saknar sommarvikarier kommer de att erbjuda befintlig personal att ta extrapass och att skjuta på semestern mot extra ersättning.

Exempel på landstingets åtgärder för att klara förlossningsvården framöver:

BB Sophias stängning innebär att de andra sjukhusen ska klara cirka 3000 fler födslar i år.

Därför ska landstinget nu utreda om Huddinge sjukhus kan öppna en ny förlossningsklinik. Den ska stå klar innan Sankt Görans nya förlossningsklinik öppnar runt 2020. Södertälje sjukhus ska också utvecklas.

Källa: SLL

Födande mammor oroas i krisen

– Vi har varit oroliga, säger hon.

I slutet på juni beräknas Roslagsbon Anna Pensar föda sitt andra barn. Hon har valt BB Stockholm. Eftersom första förlossningen gick snabbt har hon funderat på hur det ska gå den här gången, kommer hon få plats på sjukhuset?

– Vi bor på en ö, en bra bit från sjukhuset, och förra förlossningen gick jättesnabbt. Nästan kan gå ännu snabbare. Vi har fått höra att BB Stockholm är överbokade, säger hon.

För att försöka kontrollera födseln har Anna Pensar fått en planerad igångsättning en vecka innan beräknad födelse.

– Jag tycker att BB Stockholm har gjort så gott de kunnat. Det är inte lätt för de heller, säger hon.

Ytterligare en mamma som oroar sig är Emma Engebretzen, från Trångsund. Hon är planerad att föda sitt andra barn i mitten av juni, på SÖS. Hon var först inskriven på Södra BB och sedan BB Sophia innan de lades ner. Både platsbristen och att föda på ett fullbelagt akutsjukhus oroar henne.

– Jag är rädd för att inte få plats och att de håller mig kvar hemma så länge att jag inte hinner in. Jag börjar nästan ställa in mig på ett dike vid motorvägen, det går säkert bra det också, säger hon.

Att bli skickad utanför länet orkar hon knappt tänka på.

– Det är så absurt att jag nästan inte kan ta in det, min strategi har varit att stänga det ute. Det är så mycket annat som cirkulerar i huvudet.

BB Sophias stängning har även andra ringar på vattnet. Haningebon Maddy Hedman vill föda sitt barn hemma i stället:

– Jag skulle inte känna mig trygg på en akutmottagning. Nu hoppas jag istället att jag får en beviljad hemförlossning, säger hon.

Brist på förlossningsplatser, stressad personal och att inte få välja förlossningsätt är några anledningar till varför hemmafödsel går före akutmottagning för Maddy.

– Hemma får jag föda i vatten, det får jag inte på en akutmottagning. Det viktigaste för mig är att få föda på mina egna villkor, ha kontroll och inte vara stressad.

Landstingen avgör själva om hemförlossningar ska stödjas. På de flesta håll är frågan kontroversiell, men Stockholm har sedan 2002 betalat ut ersättning för hembarnmorskor enligt vissa kriterier: Kvinnan ska vara omföderska. Tidigare förlossningar ska ha varit okomplicerade. Graviditeten ska fortskrida normalt och inga medicinska riskfaktorer får finnas. Det krävs två närvarande barnmorskor och att en transport till närmaste förlossningsklinik tar högst 40 minuter.