ANNONS

Fackliga blockaden trappas av i Västerhaninge

Livsmedelsarbetareförbundets blockadvakter försvinner från och med i dag från Paus bagarstuga.
Livsmedelsarbetareförbundets blockadvakter försvinner från och med i dag från Paus bagarstuga.
Livsmedelsarbetareförbundet väljer från och med i dag tisdag, att ta bort sina fasta blockadvakter från Paus bagarstuga.

Konflikten rör att bagarstugan vägrar skriva på kollektivavtal.

Men formellt fortsätter blockaden.

- Det är vår förhoppning att arbetsgivaren och vi som fackförening ska kunna enas om att teckna kollektivavtal för de anställda bagarna och konditorerna, säger Jolan Wennberg, ombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet.
ANNONS

Livs kommer, med start i idag tisdag, att minska närvaron av blockadvakter utanför Paus Bagarstuga, enligt Jolan Wennberg. I praktiken betyder det att man tar bort det kontinuerliga blockadväkteriet. Den formella blockaden kvarstår dock.

Livs har i över två veckors tid haft sex till elva blockadvakter vid kaféet. Man är rädd att kaféet dumpar lönerna, vilket är anledningen till blockaden.

Skulle arbetsgivaren fortsatt motsätta sig avtal, menar Jolan Wennberg, är det Livs skyldighet att fortsätta främja arbetstagarnas rätt till schysta villkor, korrekta löner och facklig hjälp.

– Punktinsatser kommer att sättas in vid behov under den grundlagsskyddade konflikt som faktiskt pågår, säger Jolan Wennberg.

Rainer Paus på Paus bagarstuga vill dock inte skriva på något kollektivavtal.

– Vi har avtalsfrihet i Sverige och jag vill inte skriva på. Vi följer hotell- och restaurangavtalet, har lönesättning och semesterersättning därefter och har försäkringar via Fora, sade Rainer Paus till Mitt i den 19 januari.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.