Så ser The Factory i Häggvik ut inifrån – häng med på en smygtitt

The Factory, Häggvik, Sollentuna
Glashuset, ABB-huset, Bananhuset. Kärt barn har många namn – men nu är det The Factory som gäller.
The Factory, Häggvik, Sollentuna
Glashuset, ABB-huset, Bananhuset. Kärt barn har många namn – men nu är det The Factory som gäller.
Glashuset, ABB-huset, Bananhuset. Kärt barn har många namn – men nu är det The Factory som gäller.
Glashuset, ABB-huset, Bananhuset. Kärt barn har många namn – men nu är det The Factory som gäller.
Området utanför är fortfarande en byggarbetsplats, och även invändigt återstår en del arbete i det gamla ABB-huset, men några företag har redan flyttat in i The Factory by Wellstreet. Lokaltidningen Mitt i var med på en exklusiv smygtitt Wellstreets nya högkvarter i Häggvik.

– Det har varit en hektisk period och allt är inte klart ännu, men vi valde att flytta Wellstreet och några av våra företag redan i april. Vi hade ångrat oss om vi hade flyttat senare, när allt var klart. Nu lever vi med utvecklingen här, säger Mikael Wintzell, vd i Wellstreet och en av företagets grundare.

The Factory, Häggvik, Sollentuna

The Factory från baksidan. När Lokaltidningen Mitt i var på besök pågick bland annat asfalteringsarbeten intill byggnaden. Foto: Tomas Stark

Han och kollegan Sïmon Saneback tar emot i entrén och takhöjden är slående i det sex våningar höga huset med öppen planlösning.

The Factory, Häggvik, Sollentuna

Mikael Wintzell och Sïmon Saneback uppe på sjätte våningen i The Factorys nordöstra ände. Foto: Tomas Stark

14 200 kvadratmeter stort

Ännu är det bara Wellstreet och ett fåtal andra företag som har flyttat in, men redan i slutet av året ska över 1 000 personer arbeta i det 14 200 kvadratmeter stora huset.

The Factory, Häggvik, Sollentuna

Öppen planlösning i sex våningar i The Factory. Foto: Tomas Stark

Omkring 500 av dem kommer att vara anställda på Sollentuna kommun som fyller våning 1–4 under de drygt två år som det gamla kommunhuset i Tureberg renoveras.

– Sollentuna kommun blir en stor del av The Factory de närmaste åren. De flyttar hit och vi kommer att ha flera samarbeten och projekt ihop med kommunen, så som digitalisering i skolan. När kommunen sedan flyttar ut fyller vi på med fler företag, säger Mikael Wintzell.

Snart en pendeltågsstation nära

Det lokala samarbetet med kommunen och även näringslivet är ett av Wellstreets ”ekosystem”, förklarar Mikael Wintzell. Ett annat är globalt, och ett tredje är regionalt – där de goda och snart ännu bättre kommunikationerna i Häggvik lyfts fram som ett stort plus.

The Factory, Häggvik, Sollentuna

Utsikten från sjätte våningen – inget för höjdrädda. Foto: Tomas Stark

– Vi ska få en pendeltågsstation 200 meter härifrån. Vi har nära till E4 och om några år öppnas förbifarten här i Häggvik. Och vi har nära till Arlanda jämfört med om vi hade funnits kvar i innerstan, säger han.

Arbetsplatser hyrs ut på sjätte våningen

På sjätte våningen finns lounge, kök, och två terrasser – en i varje kortsida av huset. Där finns också ett stort kontorslandskap med cirka 100 arbetsplatser där vem som helst kan hyra in sig ”för en sjundedel av kostnaden mot inne i city” förklarar Mikael Wintzell.

The Factory, Häggvik, Sollentuna

Mikael Wintzell på sjätte våningen, där cirka 100 arbetsplatser ska hyras ut. Foto: Tomas Stark

Wellstreet sitter på femte våningen tillsammans med flera av sina startups och dotterbolag.. Än så länge är det ganska tomt, men i höst kommer 42 olika företag att sitta där, berättar Mikael Wintzell.

Gym och restaurang vid receptionen

Utöver arbetsplatserna på våning 1–6 finns bottenvåningen där det blir reception och där både en restaurang och ett gym ska byggas under de närmaste månaderna.

– Och de kommer att vara öppna för allmänheten. Här på bottenvåningen ska vi ha massor av samarbeten och projekt, det kommer att bli fullt av liv här, säger Mikael Wintzell.

Fakta

Wellstreet valde bort city för Södra Häggvik

Wellstreet startades i februari 2016 och har utvecklats från en startup till ett av mest namnkunniga företagen inom den skandinaviska tech- och startupscenen.

I dag ingår närmare 40 medarbetare i Wellstreet-koncernen och i april gick flyttlasset från Kungsgatan i city till The Factory i Södra Häggvik.

Fakta

Huset byggdes för ABB för 17 år sedan

Huset byggdes av AP fastigheter, för ABB, och stod klart 2002.

Senare tog TDC, Danmarks motsvarighet till Telia, över som dominerande hyresgäst. TDC flyttade sedan ut då de förvärvades av Tele2.

Byggnaden hade stått tom i över ett år innan renoveringen påbörjades för att The Factory skulle flytta in.

I dag ägs huset av Centria som hyr ut till Wellstreet – och till Sollentuna kommun (fyra våningar från den 1 augusti i år till den 31 juli 2022).

Under 2017 revs flera byggnader från 1970-talet i området kring The Factory. Där ska bland annat byggas ett hotell och tre skyskrapor med bostäder. Totalt finns både pågående och gällande detaljplaner för cirka 4 000 nya bostäder i Södra Häggvik.