Min lokala hjälte

”Fadde” attackerad med tårgas

I tunnelbanegången vid Midsommarkransen blev Fahid ”Fadde” Darwich attackerad med tårgas av en missbrukare.foto: carlos montecinos
I tunnelbanegången vid Midsommarkransen blev Fahid ”Fadde” Darwich attackerad med tårgas av en missbrukare.foto: carlos montecinos
Dörrvakten Fahid ”Fadde” Darwich var på väg ner i tunnelbanan i Midsommarkransen när han attackerades med tårgas.

Nu har den 31-årige gärningsmannen dömts till skyddstillsyn.

– Alldeles för lågt straff, tycker Fadde Darwich.

Det var i höstas som Fadde Darwich gick ner till Midsommarkransens tunnelbanestation tillsammans med en bekant. De var på väg till gymmet för att träna. I tunnelbanegången träffade de på 31-åringen, som plötsligt sprutade något på Faddes hals.

– Jag förstod snabbt att det var tårgas, säger Fadde Darwich som hörde en kvinna hosta i närheten.

Han gick ifatt 31-åringen och frågade vad han höll på med. Då blev han sprejad en andra gång – rakt i ansiktet.

Fadde Darwich grep tag i mannen och ringde polisen. Tårgasen irriterade honom i halsen och han hade svårt att öppna ögonen, men efter tio minuter släppte de värsta obehagen.

Fadde Darwich, som blev känd som dörrvakt på klubben Spy bar vid Stureplan, säger att han många gånger i jobbet blivit hotad med knivar, tårgas och till och med skjutvapen. Men det här var första gången han har blivit attackerad utan att det varit någon dispyt bakom.

– Det här var ju helt oprovocerat, jag tittade inte ens på honom, säger han.

31-åringen, som var kraftigt berusad, dömdes nyligen till skyddstillsyn och 40 timmars samhällstjänst. Han ska även följa en vårdplan för att få bukt med sitt missbruk.

– Jag är nöjd med att han blev fälld, men straffet är ju en smekning på ryggen, säger Fadde Darwich, som tycker att mannen borde ha fått fängelse.

31-åringen är tidigare dömd för likartad brottslighet, bland annat för misshandel 2008. Även då blev straffet skyddstillsyn.

Södertörns tingsrätt menar att brottet motsvarar en månads fängelse, men att det ändå finns skäl att låta 31-åringen slippa det. Detta eftersom han, bortsett från tårgasbrottet, hade skött sig en längre period.

– Jag håller med tingsrätten. Och skyddstillsyn är ju ett allvarligt ingripande där du står under övervakning i ett år och en prövo­tid i tre år, säger åklagaren Jeanette Ahle.

Fadde Darwich har själv avtjänat ett fängelsestraff för grovt skattebrott och bokföringsbrott. Numera jobbar han på ett stödboende, där han hjälper unga på glid att komma rätt i livet.

Ska inte människor få en andra chans?

– Visst ska alla få en andra chans, men han har ju fått flera chanser. Och han var så aggressiv. Tänk om han hade haft en kniv i handen i stället – hade han huggit mig då?

31-åringen har försvarat sig med att han tyckte att Fadde såg hotfull ut och att det var därför han sprejade mot honom.

– Jag har hittills inte fått i uppdrag att överklaga domen, meddelar hans advokat Staffan Bergqvist.

Fakta

Jobbar som krogvakt och på stödboende

Fahid ”Fadde” Darwich, 46, blev känd som dörrvaktschef på nattklubben Spy bar på Stureplan.

Han är även känd för sitt förhållande med Big Brother-deltagaren Linda Rosing, numera Thelenius.

För några år sedan dömdes han till fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Jobbar på ett stödboende och som krogvakt på helgerna, fast numera på Kungsholmen.

2008 gav han ut boken ”Fadde-min story”.