När Fadde Darwich hälsar välkommen till Villa Venandi har han inte på sig den sedvanliga kavajen. Nu är vi på Södermalm, inte Stureplan. Det är en mer avslappnad vibe han är ute efter.
– Jag har åkt kollektivt till Ikea och handlat, annars är nästan allt från Myrorna. Jag har gått efter känslan på Södermalm. Jag vill ha en trevlig bar, inredd som man vill ha det hemma.
Villa Venandi öppnade i början av december på Hornsgatan 104. Att vara på just Söder är speciellt, menar Fadde Darwich.
– Det är mer familjärt och det finns en annan sammanhållning än i resten av stan. Det gillas. Men man kan inte ha vilken meny som helst.
Hemtrevligt. Inredningen, som Fadde Darwich själv gjort, ska få gäster att känna sig som hemma.
Pekka Pääkkö
För dyrt för hipsters
Det har inte varit en flygande start. När restaurangen öppnade var det med ett fine dining-koncept, med huvudrätter strax under 300 kronor.
– Jag var faktiskt emot det. De gäster som kom in tittade på förrätterna, såg priserna och gick. Så vi gör om och satsar på hemmamat i stället.
Den som bara vill stanna på ett glas i baren är också varmt välkommen att göra det.
Historieintresserad. På väggarna hänger tavlor som med bilder från Stockholm på tidigt 1900-tal. "Jag älskar svensk historia. Det är fascinerande hur det såg ut då. Jag kan fastna och bara stirra på tavlorna."
Pekka Pääkkö
Första restaurangen
I 33 års tid jobbade Fadde Darwich som vakt. För allmänheten blev han känd som vaktchef på Spy Bar. Efter det var han med och drev krogkedjan Baras, men det här är första gången han öppnar en egen restaurang.
– Det var en riktigt trevlig resa att lyfta de barerna. Om man gör det åt andra och får bra resultat är det bara naturligt att öppna eget.
Nytt ställe. På Hornsgatan 104, där det tidigare låg ett bageri, driver Fadde Darwich nu restaurang.
Pekka Pääkkö
Jobb inom vården
På senare år har han dock sysslat med något lite mer otippat – köra sjuktransport.
– Normalt sett lyssnar jag inte på politiker, men jag blev så jäkla berörd av ett tal statsministern höll under pandemin. Att alla måste hjälpas åt.
– Det var fantastiskt. Jag är faktiskt fortfarande anställd och ska jobba på nyårsafton.
Hur känns det att gå från vakt-Fadde till krögar-Fadde?
– Jag ser mig fortfarande som vakt. Men jag har en fördel som krögare, att jag känner mig mer som en gäst och tänker utifrån deras perspektiv.
Och saknar du att vara vakt kan du ställa dig i dörren?
– Jag har fått frågor om jag behöver några vakter, men vad ska jag med det till? Jag är ju på plats.