Fadderbyn fick oönskat besök

Nu har det hänt igen.

Förra måndagen drog ett större sällskap med kringresande arbetare in på Fadderbyn i Upplands Väsby.

De dumpade avfall innan polisen avhyste dem från platsen

Hantverkarna kom, för tredje gången i sommar, till Fadderbyn med ett 30-tal husvagnar och lastbilar. De ryckte loss sladden till en skylt för att få el och gick in i ett av kommunens elskåp för att förse andra husvagnar med ström. Gill Åkerblom, ordförande i den ideella föreningen Fadderbyn, kontaktades av ett av barnen på Fadderbyn när sällskapet hade lyft bort en bom och kört in på området.

– Det var ingen idé att fråga vad de gjorde där. När de var här tidigare i somras uppträdde de hotfullt och bad mig att lämna platsen.

Ett par av sommarjobbarna som kom till Fadderbyn förra tisdagen ska ha känt sig hotade av sällskapet och lämnat området. Alla sommarjobbare fick ledigt den dagen eftersom deras säkerhet var hotad, enligt Gill Åkerblom.

Honhoppades att polisen skulle avvisa sällskapet från platsen redan på måndagskvällen men det tog ett dygn till innan de rullade från platsen. Efter sig lämnade de en enda stor sophög, säger Gill Åkerblom.

– Det var fruktansvärt att se. De hade slängt rester av mat och annat hushållsavfall, tomma förpackningar och gamla kläder. De hade också dumpat avfall av jord, stenar, asfalt och stenplattor. Dessutom hade de faktiskt bajsat utomhus, säger Gill Åkerblom och suckar.

Hon tycker att det är väldigt trist att sällskapet betedde sig som de gjorde på Fadderbyn, som är en fritidsgård med utomhusaktiviteter. Den används väldigt mycket av både barn och vuxna.

Polisen i norrort misstänker att de handlar om mellan 20 och 50 asfaltsläggare som kommit från Barkarby, där de varit tidigare men blivit avhysta. Från Väsby misstänks de ha åkt till Rosersberg och sedan tillbaka till Löwenströmska där de samlades vid i fredags.

Fakta

Bommen ska förstärkas

Fadderbyn hoppas stärka bommen genom samarbete med kommunen.

För att avhysa på kommunal mark sätter polisen upp en tid när ett sällskap ska ha åkt i väg. Sker inte det kan det handla om brott mot ordnings lagen.

Källa: polisen