ANNONS

Fågel som räddades ur lågorna letar nytt hem

Martin Franzén och den hemlösa nymfparakiten George.
Martin Franzén och den hemlösa nymfparakiten George.
Tilltufsad och chockad räddades den lilla nymfparakiten ur lågorna och vilar nu i Danderyd.

Nu har fågeln repat sig – men ägaren går inte att hitta.
ANNONS

Det surrar av akvariepumpar och luften i källarlokalen i Danderyd är varm och fuktig. Inifrån ett bakre rum hörs visslingar. Här sitter den lilla nymfparakiten från Alby – eller George, som personalen på Akvarievärlden kallar honom.

– Han var tyst i början men nu flyger han omkring fritt här. Han har fått tillbaka en hel del av sina fjädrar på huvudet också, säger Martin Franzén.

För knappt en månad sedan räddades George ur lågorna när en verkstadslokal i Alby brann. Brandmännen lämnade över honom till polisen.

– Han satt i en för liten, skruttig bur och han var livrädd, säger Gunilla Lööw på djurpolisen i Botkyrka.

Eftersom man inte visste vem ägaren var tog polisen hand om fågeln och det är där Martin Franzén kommer in i historien. Han driver ett företag som hyr ut akvarier, men har samtidigt ett avtal med polisen att ta hand om beslagtagna djur. Varje månad kommer någon liten ny hyresgäst. Det kan vara smådjur som kaniner och marsvin såväl som reptiler och fåglar.

Djuren kommer ofta från ägare som inte får ha kvar sina djur, från dödsbon eller från äldre som inte kan bo kvar hemma. I väntan på en ny ägare får djuren bo bland akvarierna.

– Genomgående är de väldigt tama. George också, han är väldigt trevlig. Någonstans har ägarna ändå brytt sig om dem, det gör att de är lättplacerade, säger Martin Franzén.

Sedan branden i Alby har George bott hos Akvarievärlden. Eftersom ingen ägare har hört av sig och gjort anspråk på fågeln har nu länsstyrelsen beslutat att Martin Franzén äger fågeln.

Det har blivit hans ansvar att hitta en ny ägare.

ANNONS

– Vi jagar inte så aktivt efter nya ägare, men jag träffar mycket folk när jag är ute och sköter akvarierna så det brukar lösa sig. Fast klockgrodan här, säger han och visar ett litet terrarium i ett hörn med en grön liten groda i.

– Den har vi haft i två år.