Fågelexpert och arkitekt ska lösa bajsfrågan

Trivs i Sundbyberg.
Trivs i Sundbyberg.
Det nedbajsade tunnelbaneområdet fortsätter att plåga Sundbybergs resenärer.
En specialstyrka med fågelexperter och en arkitekt ska nu ta fram en hållbar lösning.
– Vi ger inte upp kampen, säger Tomas Lindvall, teknisk chef.

De bajsande duvorna vid tunnelbanenedgången har retat upp Sundbybergs resenärer i flera år. Väggar och räcken är nedskitade när Mitt i Sundbyberg tittar förbi. På cykelparkeringen intill är sadlar kladdiga av fågelbajs. Resenärer vittnar om att läget på perrongerna är detsamma.

En man skriver till Mitt i att problemet blivit värre, och han efterlyser åtgärder: ”Jag tycker gott att ni gott kan ta upp den dåliga städningen på Sundbybergs tunnelbanestation… Det är mer och mer fågelbajs överallt och det luktar starkt”.

Mitt i Sundbyberg 20 januari 2014.

Mitt i Sundbyberg 20 januari 2014.

Kommunen och SL har gjort ett flertal, om än fruktlösa, försök att bli kvitt problemet med de bajsande duvorna: sittovänliga piggar, skyltar om att inte mata duvorna och metallskenor. För ett par år sedan sköts ett 40-tal duvor. Nu delar de ansvaret för saneringen – SL har hand om stationsområdet och kommunen marken på gatunivå.

Tomas Lindvall, teknisk chef i Sundbyberg, säger att det största problemet är att fåglarna matas.

– Duvorna känner sig hemtama och trygga och så länge de gör det, och folk matar dem, är det en stor utmaning att hålla rent. Det gjordes en stor sanering i mitten av december, en timme senare hade fåglarna matats igen. Det läggs ut bröd och ris och annat, och då håller de sig ju där, säger han.

Vad görs för att lösa problemet?

– Det där är en rätt så lång historia och vi har en dialog md SL om situationen. Vi hade ett möte i mitten av december och nu jobbar vi ihop med en entreprenör som är expert på duvor och nedskräpning. De har i uppdrag att titta på hur vi kan lösa det här.

Mitt i Sundbyberg 13 januari 2016.

Mitt i Sundbyberg 13 januari 2016.

Specialstyrkan som fått uppdraget består av fågelexperter och en arkitekt. Målet är att ta fram en enklare hållbar fysisk åtgärd vid muren som ska göra det mindre trivsamt för duvorna, berättar Tomas Lindvall.

– Vi ger inte upp kampen. Det här är en viktig plats för Sundbyberg men inte särskilt trevlig på grund av fågelträcken som trillar ned.

I väntan på att en lösning presenteras ska tydligare skyltar sättas upp vid nedgången med uppmaningen att inte mata fåglarna.

– Vi har beställt nya, tydliga symbolskyltar, säger Tomas Lindvall.

Mitt i Sundbyberg 26 januari 2016.

Mitt i Sundbyberg 26 januari 2016.

En inglasning av tunnelbanenedgången har diskuterats som en lösning, men man väljer att avvakta i väntan på utvecklingen av nya stadskärnan. En annan åtgärd som lyftes men skrotades ifjol var en skräckinjagande rovfågelattrapp.

I ett klagomål till kommunen förelås nu att vassa taggar monteras på betongväggen runt hela nedgången. Risken för att resenärer ska fastna med kläderna i piggarna gör dock att idén avfärdas.

 

Fakta

Röster om duvbajset:

”Det är mer och mer fågelbajs överallt och det luktar starkt. Inget har mig veterligen gjorts åt duvorna som häckar inne på perrongerna… En klar sanitär olägenhet!”

”Duvorna är nu en sanitär olägenhet /…/ de sitter och bokstavligt talat skiter på folk och fä, igår förmiddag hörde jag hur det plaskade till precis bredvid mig och noterade att duvskiten missade mig med millimeter tillgodo. Kan ni vänligen skrämma/skjuta av dessa duvor eller, som de kallas, ”flygande råttor”. Sista fråga, vem betalar förstörda kläder/tvättnotor i detta fall? Tack på förhand!

”Det sitter alltid väldigt många duvor ovanför trappan. Dessa duvor har en tendens att släppa avföring på förbipasserande samt i den rulltrappa som finns där. Som ni kanske förstår så blir man inte direkt glad av att starta dagen gena att bli totalt nedbajsad av dessa duvor och jag undrar således varför man inte satt in åtgärder /…/ Om inte, varför?”

Insänt till Mitt i Sundbyberg/Sundbybergs stad i december 2016-januari 2017.

Fakta

Bajsar 12 kilo per år

Duva på grus.

Potentiell smittspridare.

  • En duva producerar 12 kilo avföring per år.
  • Duvbajs innehåller bakterier och virus som kan orsaka sjukdomar hos människor.
  • På vissa tunnelbanestationer i Stockholm penslas en gel på duvornas sittplatser.