ANNONS

Fågelinfluensa? Värmdöborna tar det med ro

Gräsänder and änder gräsand
Gräsänder.
Förra veckans nyhet om att några döda änder i Gustavsberg bar på fågelinfluensa togs med ro av Värmdöborna. Inte en enda har hört av sig till kommunen med frågor.
ANNONS

Det var i torsdags som det blev känt att SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, hade konstaterat fågelinfluensa hos fyra döda gräsänder vid Gustavsberg i februari. Fåglarna skickades in till SVA, som tog prover och den 17 mars informerades Värmdö kommun om att de var smittade av fågelinfluensavirus av typen H5N8.

Kommunen tog uppgifterna på allvar.

– Vi förberedde oss på att det kunde eskalera, säger Erik Moelv. Vi stod på tå och hade beredskap ifall det skulle komma in rapporter om fler drabbade vildfåglar. Men nu har det gått en dryg månad och inget har hänt.

I fredags la kommunen upp ett lugnande meddelande till kommunmedborgarna om att fågelinfluensa konstaterats men att det inte fanns någon anledning till oro eftersom viruset inte smittar människor. De lugnande besked tycks ha haft effekt. Informationen ledde i alla fall inte till ett enda samtal från Värmöborna.

Skillnaden är stor mot när fågelinfluensan härjade i Asien 2004. Då var oron stor och många ställde in planerade resor för att undvika smitta.

– Nu vet man mer än då, att det inte kan sprida sig till människor. Att fågelinfluensa finns bland fåglar i landet är egentligen inte konstigt. Och om man inte ser att det muterat och ändrat karaktär finns det ingen anledning att vara orolig.