Fågelinvasion vid Kallhällsbadet upprör

Läsarbild: Kanadagäss invaderar kallhäll / bolinder strand
Hasse Larsson säger sig ha sätt uppåt tre-fyrahundra kanadagäss vid Bolinder strand.
Hundratals kanadagäss har slagit sig ned vid Kallhälls strand vilket oroar boende. Kommunen skjuter av gäss men har svårt att hålla uppe tempot med gässen som flyttar från badplats till badplats.

Kanadagässen vid Kallhällsbadet oroar de boende. Hasse Larsson som driver Facebooksidan ”Bolinder Strand Järfälla” lade under söndagen ut en bild på gässen på en brygga vid badet, och en het diskussion uppstod direkt mellan de som betraktar gässen som osanitära, och de som ser dem som ett naturligt inslag.

Fåglarna väcker känslor

Laila skriver under bilden att: ”Tycker också det är en vacker bild. Dom är ju i sin rätta miljö. Vi ska vara rädda om naturen och det som finns där.”  Stig, som kommenterat samma artikel håller inte med, utan skriver: ”Kommunen bör stänga Kallhällsbadet om man inte kan sköta om det. Som det nu är, är det en stor smittorisk och en sanitär olägenhet!”. 

Hasse Larsson som tagit bilden och laddat upp den säger att han i vanliga fall bara använder Facebooksidan för att lägga ut naturbilder, men att han i detta fall försökt skapa diskussion.

– Jag brukar inte ge mig in i debatt, men jag tyckte att här måste nånting till, så därför skrev jag att detta känns fel, säger Hasse Larsson, som bor nära stranden.

”Flyter bajs i vattnet”

Han säger sig ha sett uppåt tre-fyrahundra änder flockas på stranden vid samma tillfälle, vilket skapar ett stort tryck och mycket avfall.

– Det är tre badbryggor, och alla är fulla med gäss och bajs, och i vattnet och på stranden är det bajs, säger Hasse Larsson.

Det är inte första sommaren gässen flockas kring stranden, men under sensommaren och hösten börjar allt fler fåglar samlas för att förbereda sig för resan söderut.

– Problemet är ju mest på sommaren när folk är där och badar, det flyter bajs i vattnet och det är stora fåglar som dessutom kan vara aggressiva, säger Hasse Larsson.

Inget att vara rädd för

Även om fåglarna kan kännas obehagliga är det enligt Olle Bernard, vice ordförande i Järfällas ornitologiska klubb, inget att vara rädd för.

– Nej, jag har aldrig varit med om att en kanadagås trängt på sig eller attackerat, säger Olle Bernard.

Däremot betonar han att fåglar som matas tenderar att bli mindre skygga, vilket kan medföra att de oftare närmar sig människor, något som förstås kan upplevas som obehagligt. Detsamma gäller givetvis fåglarnas avföring som avskräcker badgäster.

Svårt för kommunen att tackla

Kommunen använder sig rutinmässigt av viltvårdare som skjuter av fåglar för att hålla dem borta från badplatserna, men hinner inte alltid med fåglarna, som flyttar runt.

– Vi har tagit hjälp av dem med jämna mellanrum, men när man skjuter av på ett bad verkar de flytta vidare. Senast var det mycket på Ängsjöbadet och nu verkar de ha flyttat tillbaka till Kallhäll, säger Eva Jönsson Järnstad på fritidsförvaltningen.

Tidigare i sommar var Kallhällsbadet avstängt på grund av den dåliga vattenkvaliteten, och Eva Jönsson Järnstad förstår de badgäster som oroar sig för fåglarnas närvaro.

– Nej det är inte kul, det blir jätteäckligt, det håller jag med om. Jag ska se vad de kan göra och om de kan skjuta där igen, säger Eva Jönsson Järnstad.