ANNONS

Fågelmatningen på ön lockar publik

Stenknäcken är en fågelart som blir vanligare på Lidingö.
Stenknäcken är en fågelart som blir vanligare på Lidingö.
Fågelkvitter brukar vara ett säkert vårtecken, vill man få lite vårkänsla i kylan kan man bege sig till någon av öns många fågelmatningar.
– Fågelmatningen i Kyrkviken är lite av en publikmagnet, säger Lars Heins, naturchef Lidingö stad.
ANNONS

Nu har vintern kommit på riktigt till Lidingö. Några som får det tufft under vintern är fåglarna på ön. Frön ligger djupt begravd under snön, vattendragen fryser, det är inte lätt att hitta mat. Vill man hjälpa till så kan man alltid mata fåglarna. Förutom en god gärning kan man få höra lite fågelkvitter och det kan pigga upp både kropp och sinne i vinterkylan.

Det finns flera ställen på Lidingö som är riktigt bra för att få se fåglar äta och ge dem lite mat. Bland annat Kyrkviken där kommunen har ett matbord, främst för de lite större sjöfåglarna.

– Det är en stödfodring som är till för att hjälpa fåglarna. Sen är det lite av en publikmagnet också, säger Lars Heins, naturchef Lidingö stad.

Föredrar man småfåglar kan man åka till Hustegaholm. Där har Lidingös ornitologiska förening matning av småfåglar.

– Vi använder oss av fågelfrömaskiner när vi matar småfåglarna. Det finns stora möjligheter att se lite alla möjliga fågelarter vid vår matning, säger Carl-Johan Mannheim, ledamot i Lidingös ornitologiska förening, säger Carl-Johan Mannheim, styrelseledamot i Lidingös ornitologiska förening.

Fakta

De bästa tipsen för en egen  fågelmatning

Är man sugen på att ha en egen fågelmatning för att få lite trevligt fågelkvitter i ens närområde har Carl-Johan Mannheim lite tips.

  •  Börjar man mata fåglar måste man fortsätta. Vänjer sig fåglarna vid att det finns mat där och då slutar leta efter annan mat.
  •  Det är bra att placera fordringen i buskage, så småfåglarna är lite skyddade när de ska äta.
  •  Man bör hålla ordning. Har man fågelbord är det extra viktigt att städa och hålla efter annars kan det blidas bakterier.
Källa: Carl-Johan Mannheim
ANNONS