Fågelpar kan smycka torg

"Fågelpar" i gips av Co Derr
"Fågelpar" i gips av Co Derr
Rapphöns, några av många fåglar som Co Derr har formgett. Dessa finns dock inte tillgängliga längre.
Rapphöns, några av många fåglar som Co Derr har formgett. Dessa finns dock inte tillgängliga längre.
Lillemor Derr vill donera skulpturen Fågelpar så att den kan komma till glädje för fler.
Lillemor Derr vill donera skulpturen Fågelpar så att den kan komma till glädje för fler.
Formgivaren och konstnären Co Derrs "Fågelpar" kan bli till allmän beskådan på Maltesholm torg - om hans fru får bestämma.

Co Derrs skulptur ”Fågelpar” föddes invid Mälaren, på Strandliden år 1957.

– Då var vi unga och hade precis flyttat hit till de nybyggda ateljélägenheterna i Hässelbystrand, berättar Co Derrs fru Lillemor Derr.

Fågelparet, som påminner om lomfåglar, var bland det första som Co Derr skapade i den nya, vattennära ateljén på Strandliden.

– Första gången Fågelparet visades upp var 1958 i den så kallade byggfutten, vid en gemensam utställning med några andra konstnärer. Fågelparet ställdes något senare också ut vid Maltesholms torg, berättar Lillemor Derr som nu hoppas få tillbaka dem till torget.

– Visst vore det glädjande om de en dag finge häcka på själva torget, placerade kanske i en vattendamm. Jag donerar dem gärna som nu i gips men, enligt anrika Bergmans vid en eventuell gjutning i brons, görs viss översyn, vilket är nödvändigt efter alla år. Kostnaden räknar konstgjuteriet på just nu, berättar hon vidare.

Än är inget bestämt om var fågelparet kan eller skulle kunna placeras, men Lillemor berättar att grannar påpekat att fåglarna borde få en permanent plats i Hässelby strand, där de har fötts.

– Idéer om en placering utmed strandpromenaden har framförts, eller i anslutning till ett av Svenska Bostäders höghus som nu byggs, men sedan det skrivits om en önskad utsmyckning vid nya Maltesholms torg har den tanken vuxit sig allt starkare! Här skulle de komma i kontakt med fler människor, säger Lillemor, i förhoppning att idé blir till verklighet.

Co Derr kom från Holland till Sverige 1952 och arbetade som konstnär och formgivare fram till 2011 då han avled. Fåglar var ett återkommande motiv under hans konstnärskarriär och även efter hans död har fåglarna fortsatt att tillverkas. Bland annat görs och säljs mindre fåglar i trä och mässing numera av ett danskt företag medan fåglar i glas tillverkas i Vadstena.

Fakta

Fakta: Co Derr

Född 1921 i Amsterdam och fick namnet Jacobus Augustus Derr, men använde själv bara förkortningen Co.

Utbildades till skulptör vid Gerrit Rietveld Academie Amsterdam.

Flyttade till Sverige 1952 och blev svensk medborgare 1959.

Arbetade med bland annat, trä, mässing och sten och har gjort smycken som skulptur miniatyrer, figurpar i silvertråd, modellskisser till hus. Skålar och pappersknivar i olika träslag, har bland annat haft stor efterfrågan från NK:s konstavdelning.

Bosatt i Hässelby vid Mälaren stärktes fågelmotiven och han gör sten, trä, glas och pappersfåglar.

På grund av svår dammallergi var han tvungen att sluta arbete med dammande material. Han studerade då till inredningsarkitekt och utnämndes 1972 till ansvarig intendent vid nya Kulturhusets avdelning Konsthantverket.

När allergin avtar fortsätter skapandet i ateljén på Öland. Han visar skulpturer och design av allehanda slag och material på Kalmar Konstmuseum, respektive Designarkivet.

Co Derr avled 2011, men några av hans fåglar i trä och de i mässing, är på gång att produceras av ett danskt företag. Fågelsläktingarna i glas tillverkas redan vid Vas Vitreum i Vadstena.

Co Derr är representerad i bland annat Nationalmuseums samlingar samt på MoMA, Museum of Modern Art, New York.