ANNONS

”Fågelskådarna var helt exalterade”

Anna Persson var en av många som fångade berguven på bild i går.
Anna Persson var en av många som fångade berguven på bild i går.
Folksamlingarna växte sig stora utanför Karolinska Institutet i går, när en berguvshanne valde att sätta sig på en gren och vila.
– Den var helt oberörd av skator och en stor skara fotografer, säger Anna Persson som fångade fågeln på bild.
ANNONS

Mitt på dagen, igår tisdag, strömmade fotografer, fågelskådare och allmänt nyfikna till en tall utanför Karolinska institutet.

Här satt nämligen en berguvshanne och vilade på en gren.

– Ryktet spred sig så jag sprang ut med min kamera. Den var helt oberörd av skator och en stor skara fotografer, säger Anna Persson, som till vardags jobbar på institutionen för miljömedicin på KI.

Gasklockorna är deras bergsurrogat

Tomas Viktor, ordförande StOF

Berguven var ringmärkt och enligt Tomas Viktor, ordförande i Stockholms Ornitologiska Förening, StOF, är det troligen hannen från det berguvspar som till vardags bor på gasklockorna i Hjorthagen, som tagit sig hit ner.

– De har bott där vid gasklockorna i flera år och till och från flugit hela vägen ner hit. I naturlig miljö bor de på ett berg intill ett stup. Gasklockorna är deras bergsurrogat, berättar han.

Lyssna efter dovt hoande

Under häckningstiden så håller berguvsparet ihop, annars rör de sig ensamma förklarar Tomas Viktor.

– Det var fågelskådare som letade för fullt hela dagen, de var helt exalterade. Berguven satt här mellan cirka 11 -16.30 och varje gång jag tittade ut så var det 15-20 personer här för att försöka se den, säger Anna Persson.

Och det med rätta. Det är inte helt vanligt att få syn på en berguv.

ANNONS

Det var fågelskådare som letade för fullt hela dagen

Anna Persson

– De är väldigt skickliga på att dölja sig själva mitt på dagen i någon tät gran. De vill inte att kråkorna ska se dem. Kråkorna avskyr dem och markerar så fort de ser dem, förklarar Tomas Viktor.

Berguvar äter nämligen kråkor.

– De knäpper med näbben och när kråkan reagerar på ljudet så flyger den ljudlöst ner och fångar kråkan bakifrån, säger tomas Viktor.

Den som vill försöka få en glimt av berguven kan lyssna efter ett dovt hoande, likt en ugglas men mörkare.

ANNONS