Mata inte fågelungar med bröd – de blir sjuka

Gässling; Fåglar; Änglavinge; mata fåglar; Vallentunasjön; Änder; Svanar; Våren; Dunbollar; Vallentuna
Gässlingar som äter bröd riskerar att utveckla så kallade änglavingar.
Dunbollarnas tid är snart här och många tycker att det är extra mysigt att mata änderna, gässlingarna och svanarna.
– Bröd är ett stort nej och inget som fåglar mår bra av, säger Andreas Forsman på Stockholms Vildfågel Rehab.

I dagarna har någon satt upp en skylt på engelska vid Vallentunasjön och uppmanar folk att sluta att mata änderna med bröd. Bröd innehåller enligt författaren inte den näring som fåglarna behöver och kan göra dem sjuka.

Mitt i ringer upp Mats Grahn vid Stockholms Ornitologiska Förening: Mata änder med bröd har väl människor alltid gjort? Det kan väl inte vara fel?

– Nej, inte om man slänger ut en brödbit från sin privata brygga då och då. Jag håller dock med om att man ska undvika att ge bröd åt andfåglar och gäss och svanar på platser där det finns många unga fåglar och där många matar med bröd, säger han.

Ensidig kost

Problemet med sådana tätortsnära kolonier är att fåglarna har vant sig vid att det finns mycket mat och proppar i sig därefter.

– Det blir för ensidig kost. Vi ger ju inte våra barn enbart pommes frites, säger Mats Grahn.

åglar; Andfåglar; Vallentunasjön; Vallentuna; Mata fåglar; Stockholm Vildfågelrehab: Änglavinge; Sjuka; Stockholms Ornitologiska föreningFåglar vid tätortsnära kolonier hetsäter sig sjuka. Foto: Mostphotos

Särskilt skadliga är de stora mängderna av bröd för fågelungar, enligt Andreas Forsman på Stockholms Vildfågel Rehab som tar hand om och rehabiliterar alla slags skadade och sjuka fåglar.

– Det som händer är att fåglarna väljer brödet framför deras ordinarie föda vilket gör att de inte utvecklas på rätt sätt. Skelettet blir mjukt och de kan så småningom utveckla en missbildning på vingen, så kallad änglavinge, säger Andreas Forsman.

Aspergillos

En annan risk är att fåglarna får i sig mögelsporer från gammalt bröd eller dåligt spannmål och insjuknar i svampinfektionen aspergillos som kan leda till  en livshotande luftvägssjukdom.

– Bröd är ett stort nej och inget som fåglar mår bra av, säger Andreas Forsman.

Om man nu ändå vill mata änder, svanar och gäss så bör man göra som Stockholms stad, som matat vattenfåglarna på Strömmen sedan 1940-talet, och hålla sig till perioden mellan lucia och den 31 mars.

– Det viktiga är att ge dem sådant som inte sväller i magen, som exempelvis spannmål, säger Bodil Hammarberg på tekniska kontoret i Stockholms stad.

Fåglarna på Strömmen får en diet bestående av lika delar havre, korn, vete, allfoder och majs, 200 kilo per gång.

 

Fakta

För låg fysisk aktivitet en orsak

  • Änglavingar är ett obotligt anantomiskt syndrom, en missbildning på vingen, som drabbar sjöfåglar och innebär att de aldrig kan flyga.
  • Förekomsten av missbildade vingar hos vattenfåglar anses öka vid överutfordring av näringsfattigt bröd.
  • Andra riskfaktorer är alltför högt intag av protein, mineral- och D-vitaminbrist, samt för lite fysisk aktivitet.
Källa: Stockholms Vildfågel Rehab, SVA