ANNONS

Gustaf Fagerberg förverkligade sin filmdröm

Så här såg det ut under inspelningen av filmen "Det våras för kärlek".
Så här såg det ut under inspelningen av filmen "Det våras för kärlek".
Joel Nygren och Johanna Söderström övar inför tagning med Gustaf. Foto: Jacob Munkhammar.
Joel Nygren och Johanna Söderström övar inför tagning med Gustaf. Foto: Jacob Munkhammar.
Aspuddsbon Gustaf Fagerberg fick en idé, skrev ett manus och gjorde en film.
Utan någon som helst erfarenhet av filminspelningar.
Nästa torsdag visas hans kostymdrama på biografen Zita.
ANNONS

– Jag har precis klippt det sista, så nu är den helt klar, säger Gustaf Fagerberg.

Filmen ”Det våras för kärlek” är ett kostymdrama med en humoristisk underton som Gustaf Fagerberg har gjort med vännerna och huvudrollsinnehavarna Joel Nygren och Johanna Söderström.

Filmen handlar om den unga välbärgade Hilma och torparen Elfving som möts av en slump en sensommardag i början av 1900-talet.

– Mötet leder till att de börjar ifrågasätta sina värderingar och sin vardag och de ställs inför ett beslut, säger Gustaf Fagerberg.

Han arbetar till vardags som lärarvikarie och har tidigare spelat gitarr i olika projekt. Han har även tävlat på hög nivå i bordshockey (!). Filmintresset har alltid funnits där, tillsammans med en dröm om att någon gång göra en film.

– Tidigare har det inte känts realistiskt att försöka. Men så fick jag idén till den här filmen. Jag lyckades skriva ett manus som jag var nöjd med och tänkte: Nu är det bara att köra!

Gustaf Fagerberg i sin hemmastudio. Foto: Lisa Selander

Några förkunskaper hade han inte.

ANNONS

– Det har varit många timmar på Youtube och Google, och jag hade en fotobok som jag plöjde. Jag försökte lära mig det grundläggande och hade en bild i huvudet av hur det skulle se ut när vi var på plats, säger Gustaf.

Filmen spelades in i bland annat Malmköping, Strängnäs och Mariefred. Filmteamet fick låna tidstypiska kläder av ett textilmuseum. Kamerakran, kameraräls och regnmaskin byggde de till stor del själva.

Inspelningen tog 25 dagar, sedan tillkom mängder av efterarbete. Projektet kostade runt 50 000 kronor att genomföra. Gustaf är dock väldigt nöjd med resultatet och ger en eloge till huvudrollsinnehavarna, som ju också är amatörer.

Hur vågar du kasta dig in i ett sådant här projekt?

– Det är en av mina bästa och sämsta egenskaper, att jag vågar mig på saker för att jag är lite naiv. Jag kanske tror att jag är lite bättre än vad jag är (skratt). Det som är så häftigt numera är att tekniken har blivit så mycket bättre och tillgängligare de senaste åren. För tio år sedan hade det här aldrig gått.

Han har hyrt biografen Zita för visningen. Den 11 maj 20.00 går ridån upp.