Fagersjöbo sålde tungt stöldgods

En man i Fagersjö bjöd ut en traktor, en fyrhjuling och en bergvärmepump till försäljning. Allt var stulet.

Nu har han dömts för stöld och häleri.

Vintern och våren 2012 gjordes en rad stölder i den tyngre skolan söder om Stockholm. I Huddinge stals en fyrhjuling, i Tyresö en värmepanna, på Värmdö försvann vitvaror från ett kök. I Tumba försvann en bergvärmepump och på Dalarö en mind­re traktor.

Spåren ledde polisen till en man skriven i Fagersjö som via sms ska ha försökt sälja det otympliga stöldgodset. Han åtalades i maj i år för stöld och häleri. Nu har han dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Vid rättegången sa mannen att ett kriminellt kamratgäng begått stölderna. De ska sedan ha bett honom sälja varorna vidare. Bara vid en stöld ska han själv ha deltagit, uppgav han.

Signaler från mannens mobil visade att han varit uppkopplad i närheten av brottsplatserna ungefär när stölderna begicks. Enligt tingsrätten var det dock inte tillräckligt bevis. Han fälldes därför bara för den stöld han erkänt.

Han fälldes för häleri i samtliga fem fall – trots att han bara lyckades sälja bergvärmepumpen.

Enligt försäkringsbolaget If är den här typen av stölder inte så ovanliga som man kan tro.

– Tyvärr är det ganska vanligt med stölder av både traktorer och vitvaror. Det handlar i regel om organiserade insiderjobb. Vitvaror stjäls ofta strax efter en leverans till ett bygge då någon har tipsat, säger Daniel Claesson, pressansvarig vid If.

Vitvaror stjäls ofta strax efter en leverans till ett bygge.