”Fåglarna tystnade och skogen blev stum”

Annika Åkerlind Huldt bor på Runmarö och upplevde Tyrestabranden
Annika Åkerlind Huldt såg rökpelaren från Eriksdalsbadet på Södermalm.
Fåglarna tystnade och skogen blev stum – innan dånet från helikoptrarna bröt den onaturliga stillheten.
Så minns Annika Åkerlind Huldt undergångsstämningen när Tyrestaskogen brann okontrollerat i augusti 1999.
Och när elden var släckt hade familjens hus klarat ännu en stor skogsbrand.

I år är det 20 år sedan den stora skogsbranden i Tyresta nationalpark och naturreservat. Lokaltidningen Mitt i har träffat sex personer som berättar om sina minnen av den dramatiska veckan i augusti 1999. Det här är del 3.


För Annika Åkerlind Huldt börjar historien nere vid Eriksdalsbadet på Södermalm. Familjen bodde på Götgatan då och Annika hade varit och badat med de två yngsta barnen när hon såg rökpelaren på himlen.

– Det här var innan hotellet byggdes så man såg en obruten horisont från Årsta ända ut mot skärgården. Jag visste direkt att det var på Tyresö det brann, berättar Annika.

Huset där familjen bott i sex generationer

Hon blev kall i hjärtat. Inte långt från brandområdet, längs vägen ut mot Vissvass, ligger sommarhuset som familjen bott i under sex generationer. De följde händelseutvecklingen på helspänn under ett par dagar innan de lyckades ta sig ut till huset som ligger en knapp mil från närmaste busshållplats.

Tyrestabranden för 20 år sedan. Hur det ser ut idag.

Tyresta, maj 2019. FOTO: Stefan Källstigen

Där ute låg röken tät, minns Annika, som en ovanligt kraftig dimma. Det var mörkare än vad det borde vara en eftermiddag i augusti, och tyst på ett sätt som det inte brukar vara i skogen.

– Jag vet inte om det berodde på att fåglarna var borta, men det var alldeles stumt. Förutom ljudet från helikoptrarna som dånade fram och tillbaka. Det var rena undergångsstämningen, berättar hon.

Det var rena undergångsstämningen

Från en höjd på tomten såg familjen den svarta röken bolma ur skogen runt Stensjön. Men ordentligt rädd han Annika aldrig bli.

– Vi hade åkrar mellan oss och branden. Och det var fullt pådrag så vi trodde nog att de skulle lyckas hejda den om det skulle behövas.

Faksimil från Dagens Nyheter 23 juli 1914 om den stora Tyresöbranden.

Dagens Nyheter den 23 juli 1914.

När det stod klart att branden var under kontroll kunde Annika och familjen konstatera att huset där släkten bott sedan 1870 klarat ännu en skogsbrand. Vid förra sekelskiftet var Annikas farmors far förman över dagsverkarna på Tyresö slott, och under skogsbranden 1914 fick rättaren Janne Pettersson agera vägvisare när Dagens Nyheter kom för att göra reportage.

– Så det är inte så konstigt att jag har en näsa för rök, säger Annika.