Fairtrade kampanjar i Vallentuna

När Fairtrade var på besök i Vallentuna förra året.
När Fairtrade var på besök i Vallentuna förra året.
Har du vägarna förbi Tuna torg på fredag kan du få smaka på kaffe eller äta en banan odlat av arbetare med schyssta arbetsvillkor. I alla fall enligt Fairtrades kriterier, som vill väcka Vallentunabornas medvetande om varför vi ska köpa rättvisemärkta varor.

Just nu pågår Fairtrade Fokus i hela landet. En kampanj med syftet att få allmänheten och politiker att få upp ögonen för organisationens rättvisemärkta varor.

– Vi vill lyfta de här delarna med att arbetare i länder som producerar livsmedel som vi använder, får en del av den slutliga betalningen, säger Ola Nordstrand från arbetsgruppen Fairtrade Vallentuna.

Vill sätta press på kommunen

På fredag går det att träffa honom och andra representanter från organisationen på Tuna torg i Vallentuna.

– Vi kommer bjuda på rättvisemärkta varor, skänkta av handlare i Vallentuna, och även visa upp leksaker och kryddor som är tillverkade av personer med schyssta löner, säger Ola Nordstrand.

En stor förhoppningen är att kampanjen ska sätta press på kommunen att ansöka om att bli en så kallad Fairtrade city. Ett åtagande som innebär att se till att Fairtrademärkta varor finns bland sortimentet på kaféer och i butiker, i kommunen.

– Från politiskt håll har det skrivits flera motioner till kommunfullmäktige som sen har röstats ner. Vi hoppas att frågan kommer att tas upp på nytt, säger Ola Nordstrand.

Fått kritik för inte var rättvis

Fairtrade-märkningen bygger i huvudsak på att jordbrukare och anställda ska få rimliga löner och innefattas av humana arbetsvillkor. Men kritik har riktats mot organisationen för att märkningen inte alltid lever upp till sin innebörd.

Främst av en grupp forskare från Londons universitet. De presenterade en studie 2014, som kom fram till att anslutna Fairtrade-jordbrukare i Uganda och Etiopien inte nödvändigtvis hade bättre löner och arbetsvillkor än jordbrukare som inte var anslutna till organisationen.

– Det kan vara så att odlare får bättre betalt utan att tillhöra ett Fairtrade-kooperativ. Men är man Fairtrade-certifierad så  garanteras man en minimilön, även om skörden skulle bli dålig. Sen jobbar vi med att utveckla samhället runt omkring odlingar och göra arbetsförhållandena bättre, som andra livsmedelsproducenter inte gör.